Få kontroll på mensen med vår menskalender!
Mensen pleier å komme en gang i måneden (ca. hver 28-30 dag), men for mange av oss er dette ingen nøyaktig vitenskap. Det er ikke alltid lett å forutsi eksakte datoer og regne ut tid for eggløsning og neste menstruasjon. Da kan et menssporingsverktøy være fint å ha for å få kontroll på menssyklusen din. Forutse mensen og lev i harmoni med kroppen din ved hjelp av vår menskalender!
Datoen da din siste menstruasjon begynte, samt at du hadde en kontinuerlig blødning og ikke bare enkle dråper
Når startet din siste menstruasjon?
Forsøk å fastslå en gjennomsnittlig varighet i løpet av de siste tre månedene
Hvor mange dager bruker menstruasjonen din å vare?
Tiden mellom starten på en mensperiode og starten på neste periode – fastslå et grovt gjennomsnitt
Hvor lang er menssyklusen din?
Resultatene fra menstruasjonssporingen vår er kanskje ikke 100 prosent nøyaktige, noe som skyldes at hver eneste kropp og hver syklus er forskjellig.
Din menssyklus
- før menstruasjon
- under menstruasjon
- etter menstruasjon
- eggløsning
-
Før menstruasjon Dagene før din menstruasjon når PMS kan melde seg. Lær deg å håndtere symptomene.
Under menstruasjon Når syklusen din starter og blødningen begynner med at livmorhalsslimhinnen støtes ut.
Etter menstruasjon Blødningen skal ha tatt slutt på dette tidspunktet, men det kan fortsatt forekomme mindre utflod.
Eggløsning Tiden når eggstokkene dine frigjør et egg og du kan oppleve økt utflod.
Resultatene fra menstruasjonssporingen vår er kanskje ikke 100 prosent nøyaktige, noe som skyldes at hver eneste kropp og hver syklus er forskjellig.
Når starter menssyklusen din? Syklusen måles fra begynnelsen av mensen kun når du har regelmessige blødninger, selv om det kan være noen dråper (mellomblødninger) før dette.
En menssyklus består av forskjellige faser. Den første er menstruasjonsfasen, som strekker seg fra den første dagen du får menstruasjonsblødningen, og de dagene du rett og slett har mensen. Du lurer kanskje på hvor blodet kommer fra og hvorfor det kommer så mye blod? Menstruasjonen skyldes blødning fra endometriet, hvor blodet føres gjennom livmorhalsen og ut gjennom skjedeåpningen. Blødningen varer vanligvis i tre til fem dager, og selv om det føles som flere liter, er det vanligvis 30 til 80 ml vi blør i løpet av mensen. Les mer i artikkelen vår Hvor mye blør man under mensen?
Under og mot slutten av menstruasjonen begynner kroppen å forberede seg på eggløsningsfasen igjen under follikkelfasen, da endometriet tykner for å gjøre seg klar til å feste et befruktet egg. Under eggløsningsfasen, (ca. 14 dager før mensen), vil en av eggstokkene dine frigjøre et egg, som føres gjennom en av egglederne ned til livmoren. Hvis egget treffer en sædcelle underveis, blir det befruktet og du kan bli gravid. Hvis egget ikke blir befruktet, er slimhinnen i livmoren ikke lenger nødvendig. Dette fører til utstøting og hele prosessen starter på nytt. Fra eggløsningsfasen oppstår lutealfasen som er den siste fasen (og også den lengste) i løpet av menstruasjonssyklusen. Hvis et egg har blitt befruktet trer livmoren inn og tar hånd om det.
En vanlig menssyklus varer gjennomsnittlig i 28 dager, men ikke bekymre deg om den ikke gjør det! Den kan variere mellom 21 og 35 dager, og til og med enda mer. Mange kvinners menssyklus varierer i lengde fra måned til måned. Antageligvis kommer syklusene dine til å vare litt lenger når du er yngre, for så å bli kortere med alderen.
Om du vil vite mer om mensen kan du lese artikkelen vår Grunnleggende informasjon om mensen.
Det kan være veldig nyttig å ha en anelse om når mensen er på vei. Mensen din skal aldri måtte stoppe deg fra å leve livet ditt, så hvis du ønsker å være klar for en spesiell begivenhet eller før ferien, kan menstruasjonskalenderen vår være nyttig for planleggingen. Kanskje oppdager du til og med at menssyklusen din er mer regelmessig enn du tror!
Helsevesenet bruker også menstruasjon som en viktig indikator på kvinners generelle helse, og uregelmessig menstruasjon kan være et symptom på ulike helseproblemer. Det er viktig at du forstår hva som er normalt for deg, slik at du merker endringer før du tar dem opp med legen din.
Planlegger du å få barn? Vårt verktøy kan gi deg et grovt anslag på når du har størst sjanse for å bli gravid.