Utflod
Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng
Seig konsistens og litt spesiell lukt – utflod i et nøtteskall. Men hva er utflod, hva er poenget med den, og hvorfor endrer den utseende i løpet av menssyklusen? Det får du svar på her!
Hva er utflod?
Utflod er den litt seige væsken som havner i trusen. Den kommer fra skjeden og er kroppens måte å holde skjeden ren på. Utflod fungerer som underlivets renholder ved å holde skjeden ren og slimhinnene i skjeden fuktige. Den hjelper også mot infeksjoner takket være melkesyrebakterier som skaper et surt miljø og beskytter mot skadelige bakterier.
Men hvordan oppstår utflod? Slimet dannes i livmorhalsen og glir deretter langsomt nedover mot skjedeåpningen for å ta med seg sånt som kroppen ikke synes hører hjemme der – før det som sagt havner i trusen. Eller i truseinnlegget eller menstrusen som absorberer utfloden hvis du vil slippe den litt våte følelsen i trusen! Det kan også være greit å vite at utflodens pH-verdi er litt sur. Derfor er det ikke uvanlig at trusen blekes litt akkurat der utfloden havner, hvis du ikke bruker truseinnlegg.
Utflod er kanskje ikke det man snakker mest om i forbindelse med underlivet, men det er noe du sannsynligvis kjenner til hvis du har en skjede. For alle som har en skjede og er (eller har vært) i puberteten, har utflod. Man har utflod hele livet. Den kommer allerede før den første mensen, men vil oppføre seg ulikt gjennom livet og menssyklusene. Kanskje burde vi snakke mer om det – siden utflod virkelig er bra for kroppen!
I motsetning til mensen (som en dag slutter), vil utfloden altså fortsette hele livet. Det er imidlertid vanlig at det blir mindre utflod i overgangsalderen, når østrogennivåene pleier å gå ned. Men før den tid, i perimenopausen, kan det motsatte skje: Det kan bli mer utflod, fordi hormonnivåene i kroppen er i konstant endring.
Hvordan ser utflod ut?
Normal utflod ser vanligvis ut som en gjennomsiktig eller hvitaktig og litt seig væske. Utfloden kan imidlertid endre farge avhengig av hvor i menssyklusen man befinner seg, eller hvordan det står til i underlivet. Nøyaktig hvordan utfloden ser ut, varierer fra person til person. Utseendet forandrer seg dessuten i løpet av menssyklusen. Lenger ned på siden kan du lese mer om hvordan utfloden endrer seg i løpet av menssyklusen!
Hvordan skal utflod lukte?
Utflod skal lukte litt syrlig. Litt som yoghurt eller kulturmelk som har stått fremme og blitt romtemperert. Iblant kan man være uheldig og oppleve at pH-balansen i skjeden forstyrres. Da vil utfloden være den første som sladrer om at noe ikke stemmer. For når utfloden begynner å lukte vondt – søtt, gjæraktig eller fiskelignende – tyder det på at noe ikke er som det skal i underlivet. Det kan skyldes en soppinfeksjon, en kjønnssykdom eller bakteriell vaginose, altså årsaker du bør få undersøkt og få behandling mot. Hvis det lukter litt rart og utfloden ikke ser ut slik den pleier, er det lurt å kontakte lege eller helsesykepleier for å få undersøkt problemet!
Hvorfor får man utflod?
Utfloden holder det rent og fint i skjeden ved å ta med seg døde celler eller bakterier ut av kroppen. Den passer også på at slimhinnene i underlivet holder seg fuktige, slik at de ikke sprekker eller blir irriterte. Vil du slippe den klissete, våte følelsen, kan du bruke truseinnlegg som absorberer utfloden, beskytter trusen og nøytraliserer lukt. Truseinnlegg er supertynne, suger opp væsken raskt og lar huden puste. Et annet alternativ er en menstruse, som i tillegg til mens også absorberer utflod. Det finnes dessuten menstruser spesielt utviklet for barn og ungdom. De er supre når utfloden akkurat har begynt å komme, og/eller man er usikker på når den første mensen kommer!
Takket være utfloden slipper du å vaske inne i skjeden og kan i stedet konsentrere deg om å vaske vulvaen (de ytre kjønnsorganene), altså kjønnslepper, venusberg og den lille tuppen på klitoris. Ta gjerne vare på underlivet og hold det i balanse ved å vaske deg med en mild intimvask som er såpefri, eller bruk lunkent vann. Men vask som sagt bare de ytre kjønnsorganene (vulvaen), og ikke inne i skjeden! Det er viktig å la kroppen ta seg av renholdet på innsiden, siden vasking inne i skjeden lett kan forstyrre pH-balansen og medføre plager.
Mye utflod
Men hvor mye utflod er normalt? Er det meningen at trusen skal bli gjennomvåt, eller at det bare skal være en litt fuktig flekk der? Svaret er (som vanlig når det gjelder kroppen) at det varierer. Det varierer avhengig av hvor i menssyklusen man befinner seg, men også fra person til person. Noen har mye utflod, andre mindre. Utfloden tilpasser seg generelt til det kroppen din trenger.
Det varierer også hvordan man opplever utflod. Noen misliker følelsen av at trusen er fuktig, og vil bruke et truseinnlegg eller en menstruse for å føle seg tørr, mens andre ikke tenker så mye over det.
Opplever du at du har uvanlig mye utflod, at den lukter litt rart eller ser litt uvanlig ut, kan det være lurt å kontakte helsesykepleier eller lege. Man kan nemlig få mer utflod hvis man for eksempel har sopp eller en annen infeksjon i underlivet.
Rennende utflod
Iblant kan det føles som om utfloden renner som vann, og ofte skyldes det nettopp at utfloden er omtrent like tynn som vann. Denne følelsen kommer av at utfloden ikke bare forandrer farge i løpet av menssyklusen. Det kan også variere hvor tykk, glatt eller rennende den er. Utflod produseres hele tiden og kan dessuten samle seg opp i en grop lengst inne i skjeden, så når man skifter stilling, kan alt komme på én gang.
Tykk utflod
Innimellom er utfloden tykkere. Det avhenger som oftest av menssyklusen og hvor i den du befinner deg – men det kan også ha andre årsaker, for eksempel hormonell ubalanse, PCOS, stress eller medisinbruk. Hvis du har tykk utflod regelmessig, er det helt i orden, men hvis den er klumpete og minner om cottage cheese, tyder det på at det er for mye soppsporer i skjeden. I slike tilfeller er det også vanlig å klø, men ikke alltid. En normal bakterieflora består av 60 % melkesyrebakterier og 40 % soppsporer. Hormonell prevensjon kan også gi litt tykkere utflod.
Utflod hos barn og tenåringer
Et tegn på at kroppen er på vei mot puberteten og mensen, er at man begynner å få utflod. Den dukker som regel opp et års tid eller et par måneder før man får sin første mens. Og deretter fortsetter den – dag ut og dag inn – resten av livet! Misliker man den fuktige følelsen i trusen, finnes det både truseinnlegg og menstruser man kan bruke. De er absorberende, nøytraliserer lukt og gir en tørr og behagelig følelse mot huden.
Det viktigste man kan gjøre når man har fått utflod, er å bli kjent med den – finne ut hvordan den lukter, ser ut og føles. På den måten blir det nemlig enklere å oppdage problemer i underlivet og skjønne at man bør kontakte helsesykepleier eller lege.
Utflod før mensen
Før mensen er utfloden ofte hvit, gulhvit eller ugjennomsiktig. Og like før du får mensen, kan den se litt brunaktig eller lys rosa ut. Det skyldes at du har begynt å blø litt, og at utfloden inneholder små mengder mensblod.
Utflod i løpet av menssyklusen
Hvis det er noe som endrer seg i løpet av menssyklusen (i tillegg til hormonene), er det utfloden! Når det gjelder både utseende, konsistens og mengde. Utfloden gir deg altså oversikt over syklusen! Hvis du følger med på utfloden, vil du etter hvert lære hvordan nettopp din syklus er.
Utflod under eggløsning
Når du har eggløsning, vil kroppen gjøre det så enkelt som mulig for eventuelle sædceller (hvis du har hatt ubeskyttet sex) å komme frem til egget, så da blir utfloden gjennomsiktig, glatt, seig (som rå eggehvite) og kraftigere. Vil du øke sjansen til å bli gravid, er det altså lurt å følge med på utfloden ved eggløsningen og benytte anledningen til å ha sex!
Under svangerskapet kan utfloden øke litt og bli litt kraftigere. Når man er gravid, er det også vanlig å lekke urin når man nyser eller anstrenger seg fysisk. Dette skyldes vekten av barnet og hormonforandringer. Da kan det være lurt å bruke en Multifluid-menstruse, som også absorberer et par tissedråper, eller truseinnlegg fra TENA for urinlekkasje.
Utflod i lutealfasen
Før mensen (i lutealfasen) pleier utfloden å gå fra å være hvit, gulhvit eller ugjennomsiktig til å bli litt brunaktig eller lys rosa, siden den inneholder litt blod fra mensen som snart begynner.
Utflod etter mensen
Etter mensen har man nesten ikke utflod, men små rester av gammelt blod kan gjøre at den utfloden som eventuelt kommer, er lys brun.
Utflod i follikkelfasen
I follikkelfasen er utfloden vanligvis hvitaktig, litt seig og/eller grumsete.
Ulike typer utflod
Utseendet på utfloden kan variere veldig. Her går vi gjennom de vanligste variantene!
- Gul utflod: Lukter den som den pleier, altså litt syrlig? Bra – da er alt som det skal!
- Rød utflod: Nærmer du deg mensen, eller kanskje eggløsning, er det ingen fare om utfloden er rød. Men skjer det på et uventet tidspunkt i menssyklusen (lenger opp kan du lese om utflod i løpet av menssyklusen) eller gjentatte ganger, bør du få sjekket at det ikke skyldes en infeksjon eller celleforandring.
- Grønn utflod: Har utfloden blitt grønnaktig eller gulgrønn på farge, kan det være et tegn på at noe er galt. Ofte begynner det dessuten å lukte litt rart når fargen nærmer seg grønn. Skjer det, kan det være lurt å få undersøkt om det skyldes bakteriell vaginose, og eventuelt få behandling for det. Hvis farge, lukt og konsistens endrer seg etter ubeskyttet sex, er det lurt å teste seg for kjønnssykdommer for å være sikker på at det ikke er årsaken.
- Hvit utflod: Alt er i sin skjønneste orden! Alt fra gjennomsiktig til lys gul og hvitaktig er normale farger på utflod.
Ofte stilte spørsmål
-
Ofte kan den være lys rosa eller brunaktig like før du får mensen, siden du sannsynligvis har begynt å blø litt og blodet følger med utfloden ut av skjeden. Før mensen er utfloden ellers ofte hvit, gulhvit eller ugjennomsiktig.
-
To ting påvirker mengden utflod: hvor i menssyklusen man befinner seg, og om kroppen føler at skjeden har ekstra stort behov for rengjøring.
-
Hvis du steller pent med kroppen din, holder utfloden seg på sitt normale nivå for nettopp din kropp. Om du har mye eller lite utflod i utgangspunktet, kan du ikke styre. Vil du slippe den våte, klissete følelsen, kan du bruke truseinnlegg som absorberer utfloden og dessuten beskytter trusen. Også menstruser kan ta hånd om utflod og nøytralisere lukt!
-
Det er umulig å si, siden alle kropper er ulike. Bli kjent med din egen kropp, så merker du om noe virker unormalt.
-
Utfloden kommer fra skjeden og er kroppens måte å holde skjeden ren på. Slimet dannes i livmorhalsen, glir deretter langsomt nedover mot skjedeåpningen og tar med seg døde celler eller bakterier som ikke skal være i kroppen.