Lett urinlekkasje: bare litt tiss
Urinlekkasje kan virke som et skummelt ord, men hvis vi skal være ærlige, noen dråper med urin er noe mange opplever av mange forskjellige grunner.
Utflod og mellomblødninger er alle vanlige ting å se i trusen, og er helt normale dråper fra underlivet. For det meste er det også tegn på en lykkelig og sunn vagina. I tillegg til alle disse væskene, kan du også oppleve noen dråper urin fra en tid til annen. For mange kan det føles slitsomt. Det skal ikke være noe å skamme seg over, det er tross alt bare litt urin.
Det som er viktig er å finne ut hvorfor det kommer og hvordan du best kan håndterer det. Så nå skal vi gå gjennom hvorfor det skjer og hva som kan gjøres med det.
Hva menes egentlig med urinlekkasje?
Bak ordene urinlekkasje og inkontinens ligger rett og slett en manglende evne i kroppen å holde igjen. Det er en forestilling om at dette bare skjer med gamle mennesker, men sannheten er at det kan skje med alle. Uansett kjønn og alder.
Det finnes to typer inkontinens: anstrengelseinkontinens betyr at du kan urinere når du nyser, hoster, løper, løfter tungt eller ler kraftig. Tranginkontinens, gjør derimot at du plutselig føler stor trang for å urinere og ikke klarer å holde deg til du kommer deg på toalettet. Når det prates om lett inkontinens så handler det når man får litt urin i trusen i visse perioder, eller ved noen tilfeller.
Selv om hver tredje kvinne opplever dette et tidspunkt i livet, – er det mange synes det er flaut å snakke om det. Det er det på tide å endre - for vi vet det kan utgjøre en stor forskjell å kunne snakke med sine nære og kjære, og se at man ikke er alene.
Hva er det som forårsaker inkontinens?
Urininkontinens skyldes mange forskjellige ting, det kan skyldes alt fra sykdom som påvirker selve urinrøret, urinveisinfeksjoner til bivirkninger av medisiner. For menn kan det også være et problem med prostatakjertelen.
Det finnes mange grunner til at det er vanligere for kvinner:
Graviditet og føde et barn
Når man venter barn, går kroppen gjennom mange endringer. En mage som vokser, blir tyngre og hormoner som mykner musklene i bekkenbunnen gjør at det kan bli vanskeligere å holde igjen. At babyen senere i graviditeten bruker blæren som en trampoline gjør heller ikke ting så mye enklere.
Å føde er vanligvis transformerende, helt fantastisk og ganske så forvirrende. Ofte prates det om det utrolige med å føde, styrken og imponert over hva kroppen takler. Og kroppen - uansett gjennom keisersnitt eller vaginalt fødsel - er fantastisk. Men, den er også sliten. Det er ikke uvanlig for at bekkenbunnen kan være litt strukket en stund, og man kan få urinlekkasje etter fødselen. Litt urininkontinens i ny og ne er helt normalt etter en fødsel, men det er ikke noe du trenger å akseptere som en ny normal i livet ditt. Gi det litt tid, men definitivt ikke for mye! Hvis det fortsetter, snakk med jordmoren din, som kan veilede deg for å få kontroll over bekkenbunnen.
Overgangsalderen
I tillegg til de fryktede hetetoktene, betyr overgangsalderen at mengden av hormonet østrogen i kroppen avtar, som betyr blant annet at slimhinnene kan bli tørrere, tynnere og mindre elastiske. Det kan også svekke musklene i bekkenbunnen som gjør det vanskeligere å klemme igjen.
Hvilke behandlinger finnes det?
Mange av oss opplever urinlekkasje av ulike grunner, men det finnes hjelp. Ingen skal måtte føle at livet blir dratt ned på grunn av noen uvelkomne dråper.
Det første vi må gjøre er å øke kunnskapen og snakke om inkontinens. Da kan flere forstå hvor vanlig det er, og tørre å spørre om hjelp, istedenfor å skamme seg i ensomheten.
Blæren din er en følsom liten venn som kan reagere på mange forskjellige ting; koffein, alkohol, kullsyreholdige drikker, sure ting, krydret mat og til og med sjokolade.4 Men du trenger ikke å slutte med favorittene, det handler mer om å tenke på når du spiser eller hva du drikker, og i hvilken mengde – å hive innpå en kullsyreholdig drikke før leggetid er kanskje ikke en genistrek.
En annen «gamechanger» for urininkontinens er trening av bekkenbunn ved hjelp av knipeøvelser. Et par minutter hver dag kan gjøre underverker, og de kan gjøres når som helst: foran TV-en, når du bruker telefonen eller er på bussen. Sett en alarm, så husker du lettere at du skal sette i gang!
Mens du venter på at det skal bli bedre, kan det være greit å bruke inkontinensutstyr, som for eksempel et truseinnlegg som er utviklet med tanke på alle dråper fra underlivet. Så ikke bare utflod og uregelmessig blødning, men også litt urin. Libresse Extra Protection tar seg av underlivets lille lotteri og absorberer 30 % mer enn vanlige truseinnlegg, fjerner fuktighet og kapsler inn lukt slik at du kan føle deg trygg, komfortabel og fresh mens du lever videre med det livet du ønsker.
Medisinsk ansvarsfraskrivelse
Den medisinske informasjonen i denne artikkelen gis bare for å informere, og skal ikke brukes til å stille diagnoser eller til å utføre behandlinger. Be alltid en lege om informasjon om spesifikke helsetilstander.