En kvinne som bruker et truseinnlegg fra Libresse som absorberer mye utflod

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Ekstra vått i trusen? Det er mange grunner til at vi iblant får mye utflod, og det er ingenting å bekymre seg for. Utfloden er jo viktig, siden den fungerer som en liten renholder som beskytter underlivet mot infeksjoner og slemme bakterier. Synes du at du har veldig mye utflod, og lurer du på hvorfor? Fortsett å lese, så får du vite mer!

Hva skyldes mye utflod?

Å ha utflod er helt normalt. Den er der for å passe på slimhinnene og livmorhalsen. Den sørger for at slimhinnene er fuktige og elastiske, slik at de ikke blir tørre og sprekker. Hvor mye utflod man har, avhenger som regel av hvor i menssyklusen man er, men det kan selvsagt også variere fra person til person. Men hvor mye utflod er egentlig normalt? Som så mye annet som gjelder kroppen vår, er det ingen bestemt mengde som er normal. Det kommer an på hva nettopp din kropp trenger. For noen kan mye utflod innebære at trusen blir helt gjennomvåt. For andre kan det innebære en litt fuktig flekk i trusen. Generelt kan man si at kroppen tilpasser seg automatisk til dine behov.

Et godt tips til deg som har veldig mye utflod, er å kombinere menskopp (som også samler opp utflod) med truseinnlegg eller menstruse, som gir et ekstra lag med beskyttelse.

Tyntflytende utflod

Utfloden varierer i konsistens og mengde – både i løpet av menssyklusen og i løpet av livet. Iblant kan det føles som om utfloden renner som vann. Det skyldes vanligvis at utfloden er ekstremt tyntflytende. Synes du det blir vel fuktig og ubehagelig i trusen, kan du prøve å bruke et truseinnlegg eller en menstruse som absorberer utfloden, så slipper du den fuktige følelsen.

Ulike grunner til mye utflod

Nå har vi forklart at utflod kan variere fra person til person, men også avhengig av hva kroppen din trenger akkurat nå. Men finnes det noen mer konkrete grunner til at du kan få veldig mye utflod? Ja visst! Her er noen eksempler:

Såpe i underlivet

Hvis du vasker deg med vanlig såpe i underlivet, kan det tørke ut slimhinnene, og du kan komme i skade for å vaske bort de naturlige, snille bakteriene. Da svarer kroppen med å øke produksjonen av fuktighet, og det gir mer utflod.

Mye utflod i overgangsalderen

I motsetning til mensen, som forsvinner i overgangsalderen, vil utfloden fortsette hele livet. Men det er ganske vanlig å få mindre utflod, siden østrogenmengden oftest går ned. Men før den tid, i perimenopausen, kan det motsatte skje: Det kan bli mer utflod, fordi hormonnivåene i kroppen stadig går opp og ned.

Noen kan til og med oppleve urinlekkasje. Da anbefaler vi truseinnlegget All Fluid Protection, som også absorberer tissedråper. Det finnes også gode bind for urinlekkasje, for eksempel TENA Ultra-bind.

Mye utflod før og etter mensen

Merker du at du får veldig mye utflod før eller etter mensen? Det er ikke så uvanlig. Gjennom hele menssyklusen endrer hormonnivåene seg, og det påvirker utflodens utseende, mengde og konsistens. Like før mensen er det vanlig at utfloden minker eller forsvinner helt, men etter mensen – når kroppen forbereder seg på eggløsning – øker den og blir kraftigere.

Mye utflod under og etter eggløsning

Under eggløsning pleier utfloden å bli klar, seig og kanskje litt glatt – man sier gjerne at den ligner på rå eggehvite. Denne typen utflod, som vanligvis også er ekstra kraftig, gjør det litt enklere for sædceller å overleve og komme frem til egget. Etter eggløsningen, når det «fertile vinduet» stenges, har man ofte litt mindre utflod. Det er heller ikke uvanlig å få mye utflod som gravid.

Vanliga frågor

Utforsk mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.