Hvordan bruker man bind?
Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng
I denne veiledningen gir vi deg full oversikt over alt som har med bind å gjøre! Blant annet hvordan du bruker bind, hvor du får tak i dem, hvor ofte du bør bytte bind, og hvorfor bind er et populært mensprodukt både for den første mensen og generelt.
- Hvordan fungerer bind?
- Hvor får man kjøpt bind?
- Finnes det ulike typer bind?
- Hvordan tar man på et bind?
- Hvordan fester man et bind med vinger?
- Hvor ofte bør man bytte bind?
- Hvor lenge kan man ha på et bind, og hvor kaster man det?
- Kan man sove med et vanlig bind?
- Hvorfor bør man velge nettopp bind som mensprodukt?
Hvordan fungerer bind?
Bind er et absorberende mensprodukt som plasseres i trusen og suger opp mensen. Den absorberende overflaten skal vende oppover mot de ytre kjønnsorganene. Siden med lim fester du enkelt i trusen, slik at bindet holder seg på plass hele dagen.
De fleste bind kan absorbere mensblod i flere timer før du må bytte til et nytt. Bytt bind hver fjerde til sjette time avhengig av hvor mye du blør, og kjøp bind som passer til din blødningsmengde. Kast bindet i søpla når det er på tide å bytte – ikke spyl det ned i toalettet!
Bind kan brukes i nesten alle trusemodeller, men i stringtruser pleier det å være vanskelig (nærmest umulig) å få dem til å sitte.
Husk at bind ikke egner seg til bading, men det går helt fint å trene med bind!
Hvor får man kjøpt bind?
Bind fås kjøpt i de fleste butikker, for eksempel matbutikker, apoteker og bensinstasjoner. Siden bind er et av de vanligste mensproduktene, er de ikke vanskelige å få tak i. Som oftest er de plassert blant hygieneproduktene.
På enkelte toaletter, skoler og arbeidsplasser kan du til og med få eller kjøpe bind. Libresse har i samarbeid med TORK utviklet en dispenser for bedrifter og organisasjoner som vil tilby mensprodukter på arbeidsplassen eller skolen.
Vær heller ikke redd for å spørre andre eller dele dine egne mensprodukter med noen som trenger det. Mens er noe av det mest naturlige som finnes, og alle som selv har opplevd å mangle mensprodukt, hjelper derfor gjerne andre!
Finnes det ulike typer bind?
Det gjør det! Det finnes bind med vingar (for at bindet skal holde seg bedre på plass i trusen) og uten, extre breda og lange bind (for eksempel nattbind), og så finnes det bind som er ekstra skånsomme mot sensitiv hud.
At det finnes så mange ulike typer bind, skyldes at kroppene våre ser ulike ut og oppfører seg ulikt. Blør du mye, trenger du kanskje et større bind som absorberer kraftigere mens. Sover du på ryggen, kan det være behagelig med et mer absorberende nattbind som er litt lengre og kan fange opp mensen der den havner.
Hvordan tar man på et bind?
Her er en veiledning som forklarer hvordan du tar på et bind – perfekt før den første mensen eller hvis du ikke har prøvd bind før!
- Først og fremst bør du finne et sted som føles trygt, for eksempel toalettet hjemme eller rommet ditt.
- Deretter vasker du hendene, siden det er lurt å være ren og hygienisk når du håndterer mensprodukter.
- Så tar du av beskyttelsesplasten rundt bindet, slik at undersiden med lim kommer til syne.
- Dra ned trusen, og plasser bindet slik at limet vender ned og bindet fester seg til stoffet i kilen. Det finnes et foran og et bak på bindet – på pakken ser du tydelig hva som er hva. På Libresse-bind er det hjertet fremst på bindet som skal vende fremover i trusen.
Hvordan fester man et bind med vinger?
Bind med vinger håndterer du på samme måte som vanlige bind. I tillegg må du gjøre følgende:
- Ta av papiret som sitter på vingene.
- Brett deretter vingene over trusekanten, slik at limet på dem fester seg på undersiden av trusen. Iblant overlapper vingene hverandre – og det er helt greit!
- Når bindet ligger på plass, er det bare å ta på seg trusen og kjenne etter. Målet er at du knapt skal merke at du har på deg bindet. Det kan være litt vanskelig i starten, men du vil raskt venne deg til at det ligger noe i trusen og tar seg av mensen.
Hvor ofte bør man bytte bind?
OK, så er bindet på plass, og timene går. Men når bør du bytte bind, og hvor mange bind trenger du i løpet av en dag? Det kommer an på hvor mye du blør. Har du kraftig mens, må du bytte bind oftere enn hvis du blør lite. Som en tommelfingerregel kan det være lurt å sjekke og være forberedt på å bytte bind omtrent hver fjerde til sjette time. Spyl aldri ned bind eller tamponger i toalettet!
Hvor lenge kan man ha på et bind, og hvor kaster man det?
Ett bind kan du bruke til det er fullt. Hvor lenge det er, avhenger av hvor mye du blør. Blør du mye, kan det hende du må bytte oftere. Blør du lite, kan du bruke bindet lenger. Men du bør likevel ikke ha på et bind for lenge. Det dannes nemlig bakterier i mensblodet som kapsles inn i bindet, og det begynner å lukte. Å bytte hver fjerde til sjette time kan derfor være lurt, selv om det har kommet lite blod i bindet.
Det er veldig viktig å vite hva du skal gjøre med brukte bind. Du må nemlig aldri spyle ned et brukt bind i toalettet. Kast det i stedet i en søppelkasse. På mange offentlige toaletter står det egne beholdere for sanitærprodukter (altså bind og tamponger) ved siden av toalettene.
Kan man sove med et vanlig bind?
Vi anbefaler å velge nattbind som er spesielt utviklet for bruk om natten. Husk at når du ligger om natten, gjør tyngdekraften at mensen havner andre steder enn når du står oppreist og den renner rett ned i bindet. Nattbind er derfor litt lengre enn dagbind, slik at de kan fange opp mensen uansett hvordan du ligger og beveger deg når du sover. Dessuten er nattbind laget for å kunne absorbere litt mer, slik at du ikke skal måtte stå opp og bytte bind, men i stedet kan sove godt hele natten!
Hvorfor bør man velge nettopp bind?
Bind er et populært mensprodukt både blant de som har hatt mensen lenge, og de som venter på den første mensen. Det innebærer ingen risiko for TSS – slik tamponger eller menskopp kan gjøre, siden de fanger opp mensblodet inni kroppen. Bind fås i ulike lengder og modeller og med ulik absorberingsevne, slik at du kan velge den typen som best dekker dine behov. Blør du mye, kan et tykt, lengre bind være praktisk. Har du lite mens, fungerer et mindre bind fint. I tillegg finnes det nattbind som er bredere og lengre, og som fungerer godt når du sover. Med bind får du god oversikt over hvordan mensen din fungerer: hvor mye eller lite du blør, og når det er på tide å bytte!