En kvinne som har på seg menstruser og har kraftig menstruasjon, såkalt menoragi.

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Føles det som om blodet bare fosser ut hver gang du har mensen? Selv om du neppe gleder deg til mensen, er menoragi (som betyr kraftig menstruasjon) i de fleste tilfeller helt normalt. Men hva regnes egentlig som kraftig menstruasjon? Hvilke mensprodukter kan du bruke? Og når bør du oppsøke hjelp? Svarene på alt dette finner du her!

Hva betyr menoragi?

Menoragi er regelmessig tilbakevendende blødninger som er kraftigere og mer langvarige enn gjennomsnittet. I likhet med alt annet som har med kroppen å gjøre, er mensen ulik fra person til person. Hvor mye man blør, kan dessuten variere fra gang til gang. Å ha menoragi er faktisk ganske vanlig; hele 10–20 prosent har det.

Hva regnes som kraftig menstruasjon?

Pleier du å kikke ned i trusen når du skal bytte mensprodukt og tenke at dette var da veldig mye blod? Det er du i så fall ikke alene om. Men faktisk kommer det ikke så mye blod som man skulle tro. I løpet av hele mensen kommer det faktisk bare rundt 2–3 spiseskjeer, og det meste kommer i løpet av dag 1–3, når mensen pleier å være kraftigst.

Hvis det kommer mer enn 5 spiseskjeer, dvs. 80 ml, og mensen varer i over 7 dager, pleier man å kalle det kraftig menstruasjon, altså menoragi. Men hvordan hjelper den informasjonen meg, tenker du kanskje? Man har jo vanligvis verken tid eller riktig utstyr til å samle opp og måle alt mensblodet når man har mensen. Heldigvis finnes det andre tilnærminger for å fastslå om det kommer uvanlig mye blod under mensen!

Tre tegn på kraftig menstruasjon

  • Du må bytte bind, tampong eller menstruse fordi de er helt gjennomtrukket av blod, eller tømme menskoppen, hver time flere timer i strekk.
  • Blødningene inneholder store klumper.
  • Det kommer mye mens på en gang, som om det fosser ut blod som har samlet seg opp i skjeden.

Mister man mye blod under mensen, bør man følge med på jernverdiene sine, siden blod inneholder jern. Når jernverdiene er lave, kan man bli uvanlig trøtt, føle seg tappet for energi og få vondt i hodet. Snakk med helsesykepleier eller fastlege for å få hjelp og råd.

Det kan være greit å vite at det også finnes sykdommer som kan påvirke mensmengden, for eksempel endometriose og adenomyose. Hvis du har store menstruasjonsblødninger, kan det derfor være lurt å oppsøke helsesykepleier, fastlege eller gynekolog for å forsikre seg om at alt er i orden.

Kraftig menstruasjon med store klumper

Et av de vanligste tegnene på at du har kraftigere menstruasjon enn normalt, er at det kommer ut store klumper med blod. Det skyldes at blodstrømmen er raskere og kraftigere enn det kroppen kan håndtere, og da klumper blodet seg. Men det er ingen grunn til bekymring: Selv om mensblodet ser litt ekkelt ut, er det faktisk ganske vanlig. Et tidlig tegn på at du har kommet i overgangsalderen, er at blødningsmønsteret endrer seg. Det kan gi kraftigere blødninger med klumper. Man kan også få klumper i mensen ved mindre blødninger.

Kraftig menstruasjon som ikke slutter

Iblant kan det føles som om mensen aldri tar slutt, og iblant tar den faktisk ikke slutt. Hvis mensen varer lenger enn sju dager, kan det være tegn på at noe ikke er som det skal. Skjer det én gang, er det greit. Men hvis du i flere måneder på rad har hatt kraftigere menstruasjon enn normalt, uvanlig langvarig menstruasjon eller uregelmessig mens, bør du kontakte helsesykepleier eller fastlege.

Endret blødningsmønster kan være et tidlig tegn på at du har kommet i overgangsalderen. Da kan du for eksempel plutselig få uvanlig kraftig menstruasjon selv om du ikke har hatt det før.

Tips ved kraftig menstruasjon

Å kaste stadige blikk på buksa i speilet eller våkne skrekkslagen midt på natten fordi det føles som om mensproduktet ikke klarer å fange opp alt blodet, som i stedet havner på det nyvaskede sengetøyet – vi er mange som har vært der. Kanskje har du avlyst planer du har sett frem til, i frykt for å blø gjennom? Dessverre har forskerne ennå ikke funnet ut hvordan vi kan få mensen til å forsvinne når det ikke passer. Men heldigvis finnes det noen løsninger du kan prøve på de dagene det føles som om blodet bare fosser ut!

Lytt til kroppen

Prøv å notere hvor mye du pleier å blø hver gang du har mensen. Skaff deg en ekstra fin notatbok, eller bruk en av de mange appene som finnes for å holde oversikt over mensen. På den måten kan det være lettere å forutse hvilke dager menstruasjonen vil være kraftigere. Dessuten kan du oppdage plutselige forandringer i mensen.

Bruk mensprodukter beregnet på kraftig menstruasjon

Å finne det riktige mensproduktet for deg kan ha veldig mye å si! Våg å eksperimentere med ulike typer mensprodukter for ulike mensmengder hvis det du bruker nå, ikke fungerer. Å finne noe som passer for nettopp din kropp, kan gi ekstra trygghet og frihetsfølelse.

Be om råd hos helsepersonell

Selv om kraftig menstruasjon er veldig vanlig, og selv om det iblant kan føles som om det kommer mer blod enn det faktisk gjør, er det aldri feil å be om råd fra helsesykepleier eller lege.

Gode produkter når du har store blødninger

Hvilke mensprodukter passer når man har kraftigere menstruasjon enn normalt, da? På dager der mensen virker ustoppelig, er det lurt å sørge for at du har riktig type mensprodukt. Her kommer våre beste tips til mensprodukter for deg med kraftig menstruasjon!

Bind for kraftig menstruasjon

Det beste bindet for store blødninger er et ekstra langt bind med vinger samt ekstra absorberende effekt. Til bruk om natten finnes det egne nattbind som tar bedre hånd om mensen når du ligger.

Menskopp for kraftig menstruasjon

Et annet godt produkt for ekstra kraftig menstruasjon er menskopp. Menskoppen kan kombineres med bind eller menstruse hvis du har kraftig menstruasjon.

Menstruser for kraftig menstruasjon

Gjenbrukbare menstruser er også et godt alternativ, siden det finnes truser som er spesielt utformet for nettopp kraftig menstruasjon. Det finnes også gjenbrukbare menstruser for natten, med en forlenget absorberende kile som fanger opp mensen uansett hvordan du beveger deg om natten!

Behandling for kraftig menstruasjon

Selvsagt er det hjelp å få hvis du føler at menssituasjonen er helt uutholdelig. For eksempel kan enkelte prevensjonsmidler redusere mensmengden. Dessuten finnes det reseptfrie legemidler i form av tabletter mot kraftig menstruasjon. Det finnes også reseptbelagt medisin som en lege kan skrive ut til deg. Spør fastlegen din om hjelp med å finne riktig behandling, og husk å følge pakningsvedlegget når du tar medisinen.

Andre årsaker til store menstruasjonsblødninger

Typisk nok finnes det ikke noe enkelt svar på hva kraftig menstruasjon skyldes, men det er noen ting som kan føre til ekstra store blødninger:

  • Hormonell ubalanse. Hormonene østrogen og progesteron påvirker i utgangspunktet alt som har med mensen å gjøre. Mengden av disse hormonene kan med andre ord påvirke mensen.
  • Sykdommer som PCOS, endometriose og adenomyose kan påvirke både hvor lenge mensen varer, og hvor mye man blør. Stress kan (selvsagt …) også påvirke mensen.
  • Medisinske behandlinger som påvirker livmoren, kan føre til kraftigere mens. Enkelte prevensjonsmidler, for eksempel kobberspiral, kan også gjøre at du blør mer når du har mensen.
  • I perimenopausen, forstadiet til overgangsalderen, kan du plutselig få uvanlig kraftig menstruasjon selv om du ikke har hatt det før. De fleste kommer i overgangsalderen når de er rundt 50 år.
  • Etter svangerskap og fødsel er livmoren større, noe som kan føre til kraftigere menstruasjon. De første ukene etter en fødsel får man store blødninger som kalles for renselse. Det kommer fra såret som oppstår når morkaken løsner, og er ikke det samme som en vanlig menstruasjon.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.