Tid for den første mensen! Les om tegn på at den er på vei, ved hvilken alder den kommer, og hvordan den ser ut. Her får du svar på det du lurer på!

Den første mensen – når, hvordan og hvorfor?

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Før eller senere kommer den – men når pleier den første mensen egentlig å dukke opp? De fleste får mensen når de er et sted mellom 11 og 14 år, men det kan også skje tidligere eller senere. Det eneste du kan være sikker på, er at du må ha kommet i puberteten for å kunne få mensen.

Å vite nøyaktig når man får sin første mens, er nesten umulig. Men det er noen tegn du kan følge med på! Her får du vite om vanlige kjennetegn på første mens og lese om andre ting det er greit å vite når man får mensen.

10 tegn på den første mensen

Selv om det ikke går an å si nøyaktig når mensen vil dukke opp, er det noen vanlige symptomer du bør vite om. For eksempel pleier man å få utflod før den første mensen, og brystene har vokst litt og føles ømme. Vi har laget en liste over 10 tegn som kan tyde på at den første mensen er på vei:

  • Du har begynt å få utflod.
  • Du har fått hår på tissen og under armene.
  • Brystene har vokst i et par år og vært/er ømme.
  • Du kan ha gått litt opp i vekt.
  • Kviser kan begynne å dukke opp.
  • Du begynner kanskje å svette mer enn før.
  • Kroppen kan ha fått litt rundere former.
  • Humørsvingninger blir vanligere.
  • Du kan få PMS (les mer om det i vår artikkel om PMS).
  • Like før den første mensen kan du få litt menssmerter.

Mensen kan faktisk komme som en overraskelse selv om du føler at du har full kontroll på kroppen din – det varierer nemlig fra person til person! Noen føler på seg at et eller annet er i ferd med å skje i kroppen. Andre merker ingenting. Men når den første mensen har kommet, er det et tydelig tegn på at kroppen har bestemt seg for å starte reisen mot å bli voksen – og da er det bare å henge på.

Når kommer den første mensen?

Mange får sin første mens når de er mellom 11 og 14 år. Men siden alle kropper er ulike, kan mensen like gjerne komme når du er 9 år, eller etter at du har fylt 16 år. Det er ikke noe rart eller feil – det kommer ganske enkelt an på hva kroppen bestemmer seg for! Hvis du er veldig nysgjerrig, kan du spørre din biologiske mor når hun fikk mensen, og din biologiske far når han kom i puberteten. Det kan gi en indikasjon på når du kommer til å få din første mens!

Når kommer den andre mensen?

Nøyaktig 28 dager etter den første? Nei, det er lite sannsynlig. Det tar nemlig en stund før menssyklusen blir regelmessig. Det innebærer at den andre mensen kan komme flere måneder etter den første. Kroppen trenger å tilpasse seg til menssyklusen og finne sin egen rytme – og når den har gjort det, har du mensen inntil kroppen bestemmer seg for at det er på tide å gå inn i overgangsalderen.

Hva skjer i kroppen som gjør at den første mensen kommer?

Hva er det som fører til at den første mensen kommer? Hvorfor får man mensen? Det korte svaret er hormoner. Hormoner er stoffer som dannes i ulike kjertler rundt om i kroppen, og som blant annet avgjør når mensen kommer. Det kan de gjøre på to måter: Enten kan de bestemme at nå er det på tide med eggløsning! Da tar det ubefruktede egget med seg en tykk slimhinne og blod fra livmoren ut gjennom skjedeåpningen – altså mens. Eller så gjør hormonet østrogen slimhinnene i underlivet tykke, noe som forårsaker en blødning. Litt som at kroppen prøver ut konseptet mens. Uansett hvilken måte kroppen velger, er resultatet det samme: den aller første mensen!

Hvordan vet man at man har fått mensen?

Mens er en regelmessig og mer omfattende blødning som er en del av menssyklusen. Den varer vanligvis i tre til fem dager. Mellomblødning (spotting) er oftest en mindre mengde blod som kommer uregelmessig.

Under mensen blør du ofte mest de første dagene. Så avtar det. Den totale mengden varierer fra person til person og i løpet av livet. Blodet er ofte rødt til mørkerødt/svart og kan inneholde klumper av koagulert blod. Plager som magekramper (menssmerter), vondt i ryggen, ømme bryster og hodepine er vanlig under mensen.

Mellomblødninger kan dukke opp når som helst i løpet av menssyklusen, men oftest midt i syklusen, rundt eggløsning, eller nær starten eller slutten på mensen. Mellomblødninger er oftest kortvarige. De kan vare fra en times tid til et par dager. Mengden er mindre enn når du har mensen.

Mellomblødninger kalles alt fra farget utflod til små blødninger. Fargen kan være lysere rød, siden blodet er blandet med utflod. Men den kan også være brun hvis blødningen består av eldre blod som ikke har kommet ut av livmoren under mensen.

Årsaken til mellomblødninger kan være for eksempel hormonforandringer, eggløsning, hormonell prevensjon, stress, infeksjon eller kjønnssykdommer. Hvis du er usikker på blødningsmønsteret ditt, bør du ta kontakt med fastlege eller helsesykepleier for å få riktig veiledning.

Det er vanskelig å vite nøyaktig når du bør bruke bind eller ta på deg en menstruse (som ser ut og føles akkurat som en vanlig truse) for å slippe mensflekker. Men det er lurt å ha mensprodukter (for eksempel bind, menstruse, menskopp eller tampong) lett tilgjengelig når mensen kommer. For mellomblødninger og utflod er et truseinnlegg tilstrekkelig! Libresse superabsorberende truseinnlegg absorberer dessuten et par tissedråper. Sørg for å ha mensprodukter for hånden, og del gjerne med en venninne hvis det trengs!

Hvordan ser den første mensen ut?

Mye blod i trusen eller en blanding av utflod og blod? Hvordan ser egentlig den første mensen ut? Et godt tips er å være forberedt på begge deler, så blir sjokket mindre når det skjer. Mange forventer kanskje store blodrøde flekker i trusen, men oftere er mensen mørkere og brunrød – litt som tørket blod.

Kan man gjøre noe for å få mensen raskere?

Er du bekymret over at du ikke har fått mensen ennå? Ikke stress! Det går ikke an å få mensen raskere – du må vente på kroppen. Men er du 18 år og ennå ikke har fått mensen, bør du ta kontakt med helsesykepleier eller fastlege for å sjekke at alt er som det skal. Mulige årsaker til sen mens kan være at man har en spiseforstyrrelse, trener altfor hardt eller har policystisk ovariesyndrom (PCOS), som skyldes forstyrrelser i hormonbalansen.

Hvordan forbereder man seg til den første mensen?

Det viktigste er å ha kunnskap om det som er i ferd med å skje. Uansett hva du gjør, vil den første mensen komme overraskende, men hvis du er forberedt, blir det ofte lettere å takle det som skjer.

Å snakke om mensen (gjerne et par år før den første mensen kommer) er det beste man som forelder eller voksen kan gjøre for å gi barn en trygg start. Det er også lurt å skape et åpent klima for å snakke om mens og helse på for eksempel skolen eller trening.

Det er også viktig å sørge for at dere har mensprodukter hjemme, og å sette seg inn i de ulike alternativene som finnes. Alt fra menstruser til bind, tamponger og menskopper er det smart å se litt på før mensen er et faktum. Det kan skape trygghet å vite hva som finnes, og kanskje rekker man å tenke over hvilket mensprodukt som kan passe best!

Ofte stilte spørsmål

Bli medlem og få 10% rabatt!

Bli med i Club Libresse for å få tips og råd om menstruasjonssyklusen, nyheter, tilbud og en rabattkode som gir deg 10% rabatt på ditt første kjøp i nettbutikken vår.*

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.