Her kan du lese hva PMS er, og få våre tips til hvordan du kan lindre PMS for å redusere symptomer som angst.

Hva er PMS, og hvordan lindrer jeg det?

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Irritabel, deppa og humørsyk – er dette følelser du kjenner igjen? Pleier de å dukke opp like før mensen og påvirke hverdagen negativt? Den gode nyheten er at det sannsynligvis ikke er en livskrise, men «bare» PMS!

PMS (premenstruelt syndrom) påvirker ikke bare hodet. Du kan også merke det på kroppen. Her kan du lære mer om PMS, finne ut hvorfor og når det kommer, hva som er vanlige symptomer, og hvordan du kan håndtere dem.

Hva er PMS?

PMS betyr premenstruelt syndrom eller premenstruelle spenninger og er altså en forkortelse for flere symptomer du kan få i dagene – eller iblant ukene – før mensen kommer. Ikke overraskende skyldes det hormonene i kroppen, først og fremst østrogen, som det like før mensen plutselig blir mye mindre av. Det påvirker ofte hvordan vi føler oss.

Det er imidlertid ikke alltid man får PMS, og det kan oppleves ulikt fra gang til gang. Derfor er det lurt å finne ut hvilke symptomer som er vanlige, slik at det blir lettere å vite om det er PMS eller noe annet!

Vanlige PMS-symptomer

Dette er de vanligste symptomene på PMS:

  • angst
  • humørsvingninger – alt fra humørsyk til nedfor, lettrørt, irritert eller fly forbannet
  • trøtthet
  • ømme bryster
  • vondt i både hodet og nedre del av magen
  • oppblåsthet og urolig mage

Når i menssyklusen har du PMS?

PMS kommer før mensen og må ikke forveksles med for eksempel menssmerter, som også kan medføre ubehag og urolig mage.

PMS starter etter eggløsning når stoffet progesteron skilles ut, det vil si cirka 14 dager før neste beregnede mens. Enkelte merker det først tre til fire dager etter eggløsning og noen dager ut i menstruasjonen.

Hvis du vil ha en pekepinn om når du har PMS, er den enkleste måten å bruke en menskalender der du følger menssyklusen fase for fase. På den måten får du oversikt over menssyklusen din og kan reflektere over om formen din skyldes hormoner eller kanskje livssituasjonen din.

Når du har PMS, kan søvnen påvirkes negativt av inntak av karbohydrater, for eksempel godteri. Derfor bør du unngå godteri og alkohol hvis du har store plager.

Tips for å håndtere og lindre PMS

Selv om du vet at det er PMS, og at det kommer til å gå over, betyr ikke det at du bare må bite tennene sammen. Det finnes måter å håndtere og lindre PMS på. Her får du noen tips:

Få opp pulsen

Trening som får opp pulsen, kan dempe angst og nedstemthet. Aerobic, raske spaserturer eller svømming er gode aktiviteter for å lindre PMS naturlig.

Gå på yoga, massasje eller meditasjon

PMS-humøret kan også lindres av yoga, massasje eller meditasjon, siden alle disse aktivitetene får deg til å slappe av og stresse ned – noe som gjør det lettere å finne roen.

Unngå koffein

Noen merker også stor forskjell når de dropper koffein og andre stimulerende stoffer.

Sov godt

Å få nok søvn øker også motstandskraften. En trøtt hjerne sliter mer med å håndtere vanskelige følelser.

Lytt til kroppen, ta vare på deg selv, og reflekter over egne følelser og egen atferd

Når du har PMS, er det viktig å lytte til kroppen og ta vare på deg selv på den måten du føler at du trenger. Reflekter ekstra over om følelsene dine og atferden din kan skyldes PMS, og vær åpen overfor omgivelsene om hvordan du føler deg.

Du kan også kontakte helsesykepleier eller fastlege for å få mer hjelp. Iblant kan hormonell prevensjon fungere mot PMS/PMDD.

Når PMS blir PMDD

Noen får verre PMS-symptomer. Det er mer enn bare PMS og kalles derfor PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) eller premenstruell dysforisk forstyrrelse. Dette medfører en større psykisk påkjenning. PMDD kan iblant føre til panikkanfall, depresjon, ekstreme raseriutbrudd eller til og med selvmordstanker. Slik skal ingen måtte ha det. Derfor er det utrolig viktig å oppsøke hjelp – for det er hjelp å få. Kjenner du deg igjen i dette, bør du bestille time hos fastlegen! Du kan også snakke med en helsesykepleier.

Slik støtter du en partner/kjæreste med PMS

  • Les faktaartikler og lytt til podkaster om PMS og PMDD for å forstå mer av hvordan partneren din føler seg og reagerer.
  • Bruk en menskalender for å følge med på partnerens menssyklus.
  • Oppmuntre partneren din til fysisk aktivitet, siden det kan redusere nedstemtheten.
  • Unngå konflikter.

Ofte stilte spørsmål

Bli medlem og få 10% rabatt!

Bli med i Club Libresse for å få tips og råd om menstruasjonssyklusen, nyheter, tilbud og en rabattkode som gir deg 10% rabatt på ditt første kjøp i nettbutikken vår.*

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.