Menssmerter – smerter under mensen
Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng
En murrende følelse i magen eller utstrålende smerter i retning beina – hvordan kjennes menssmerter? Hvor vondt gjør det, hva skyldes det, og hva hjelper mot menssmerter?
Det finnes sikkert tusen spørsmål om en av de mest negative tingene ved å ha mensen: smertene som kan følge med. Her får du svar på det du lurer på!
- Hva er menssmerter?
- Hvorfor får man menssmerter?
- Menssmerter utenom mensen
- Menssmerter før mensen
- Fortsatt menssmerter etter mensen
- Hva er symptomene på menssmerter?
- Hva hjelper mot menssmerter?
- Tips for å lindre menssmerter
- Menssmerter etter samleie
- Menssmerter med spiral og p-piller
- Blir menssmertene verre med årene?
Hva er menssmerter?
Det er vanlig å ha menssmerter eller føle ubehag før og under mensen. Det betyr altså at de fleste har litt (eller mye) smerter når mensen kommer. Det kan være greit å vite at det verken er farlig eller uvanlig, så lenge det ikke er altfor smertefullt. Det er vanskelig å si noe generelt om plagene, for kroppene våre er ulike, og menssmerter varierer derfor fra person til person i løpet av livet. Noen får aldri menssmerter, andre har det hver gang, og atter andre får vondt en gang imellom. Hvordan menssmerter kjennes, varierer også. Utstrålende, sviende, murrende eller overveldende – det kan altså variere fra gang til gang, fra person til person. Hvis du har kraftige menssmerter som påvirker deg i stor grad, er det viktig å oppsøke fastlege eller gynekolog for å få hjelp og forsikre deg om at du ikke har underliggende problemer som trenger behandling, for eksempel endometriose.
Hvor lenge man har menssmerter, er vanskelig å si. Noen får menssmerter en uke før mensen, og så forsvinner de etter en dag eller så. Andre får dem samtidig som mensen og har smerter i et par dager før de langsomt avtar. Noen sier at menssmertene er verst når de blør mest, men det gjelder slett ikke alle. Her må man egentlig bare ta utgangspunkt i egne erfaringer.
Hvorfor får man menssmerter?
Menssmerter får man fordi livmoren (som er en muskel) kvitter seg med den ekstra tykke slimhinnen (som den gjorde klar til egget som aldri ble befruktet) og mensblodet som følger med. For å få mensen ut av kroppen trekker livmoren seg sammen, omtrent som muskelkramper, og det kan gjøre vondt. Det er disse smertene vi kaller for menssmerter.
Siden den nederste delen av livmoren ligger øverst i skjeden, kan krampene kjennes helt dit. Også nervene rundt livmoren kan bli påvirket av krampene i livmoren og forårsake smerter i lysken, ryggen og beina. En annen ting som påvirker, er stoffet prostaglandin. Det finnes i kroppen og har blant annet som oppgave å få livmoren til å trekke seg sammen. Prostaglandin kan forstyrre tarmene og få en ellers frisk mage til å bli litt dårlig.
En mer uvanlig årsak til menssmerter er bruk av hormonell prevensjon. Hos enkelte kan det gi menssmerter, men hos andre kan det fjerne smertene.
Menssmerter uten mens
Kan man få menssmerter når man ikke har mensen? Njeei, ikke hvis vi skal være veldig pirkete. Men man kan få akkurat samme type smerter på samme sted – uten at det skyldes mensen. Hva kan det da være? Her kommer en liste over mulige årsaker:
- Graviditet – et tidlig symptom på graviditet er faktisk murrende smerter i magen.
- PCOS – et syndrom som kan gi cyster på eggstokkene. Når cystene sprekker, kan det kjennes ut som menssmerter. Hvis du mistenker at du har PCOS, er det lurt å oppsøke en lege som kan undersøke deg og eventuelt stille en diagnose.
- Endometriose – en sykdom som kan forårsake smerter som minner om ekstreme menssmerter, også når du ikke har mensen. Akkurat som med PCOS bør du oppsøke lege eller gynekolog hvis du mistenker at du har endometriose, slik at du kan få riktig behandling og hjelp.
- Cyster – kan alle med eggstokker få, og de er ufarlige. Men når de sprekker, gjør det vondt.
- IBS – irritabel tarm-syndrom kan gi kramper i mageregionen som minner om menssmerter.
- Eggløsning og mittelschmerz, altså at man får smerter på den siden av eggstokkene der egget løsner. Denne formen for smerter eller ubehag kan vare i et par timer, eller opptil tre dager.
- Bekkeninfeksjon – kan forårsake smerter som minner om menssmerter, men uten at du har mensen.
- Urinveisinfeksjon – da gjør det ofte vondt i nedre del av magen. Ofte føler du at du er tissetrengt hele tiden, og det svir når du tisser.
- Også kjønnssykdommer kan forårsake smerter i livmoren som kan forveksles med menssmerter.
Menssmerter før mensen
Det er veldig vanlig at menssmertene begynner før mensen, ofte dagen før. Når mensen kommer, kan menssmertene iblant bli kraftigere en stund, før de så avtar.
Fortsatt menssmerter etter mensen
Hvis menssmertene ikke forsvinner når mensen er over, kan det være noe annet som påvirker kroppen og gjør at smertene vedvarer. Skjer det mer enn en gang imellom, kan det være lurt å oppsøke lege eller gynekolog for å få sjekket at alt er som det skal.
Hva er symptomene på menssmerter?
OK, så har du mensen og det gjør vondt – men hvordan vet du om det er menssmerter, eller om det bare er … smerter? Her er en liste over de vanligste symptomene på menssmerter:
- Du har smerter i øvre del av magen.
- Du kan føle deg kvalm og måtte kaste opp.
- Du får diaré eller hard mage.
- Du føler smerter i nedre del av magen og nedover mot beina.
- Du har vondt i ryggen.
- Du kaldsvetter, føler deg svimmel og har hodepine.
- Du føler deg trøtt og oppblåst.
Hva hjelper mot menssmerter?
Finnes det en naturlig måte man kan lindre menssmerter på? Går det an å redusere dem eller bli kvitt dem på en enkel måte? Absolutt! Menssmerter er ikke noe man må lide seg gjennom, og man kan få mye effekt av å gi kroppen gode forutsetninger. Klassiske tips som å få nok søvn, bevege seg og være snill mot seg selv hjelper faktisk ganske mye. En kropp (og et hode) som har det bra, tåler nemlig mer smerter. Det fjerner kanskje ikke menssmertene, men gir kroppen bedre forutsetninger for å takle dem!
Tabletter mot menssmerter
Det finnes også legemidler som kan lindre eller fjerne menssmerter. Blant de reseptfrie medisinene på apoteket finner du blant annet naproxen, paracetamol og ibuprofen. Her er det viktig å vite hvordan tablettene skal tas, og om du kan ta dem. Sjekk at du ikke er allergisk mot dem, og finn ut hvilken type som passer best. Følg alltid anvisningene på pakken. Et godt tips er å ta tablettene så snart du kjenner at smertene kommer (hvis du har veldig regelmessig mens, kan du gjøre det like før du får vondt). Da får nemlig smertelindringen absolutt best effekt! Husk at hvis du bare tar smertestillende med paracetamol, har det dårligere effekt. For å lindre menssmerter er det mer effektivt å kombinere paracetamol med tabletter som inneholder ibuprofen. Når du kombinerer paracetamol med ibuprofen, hemmes nemlig utskillingen av prostaglandin (som forårsaker smerte og betennelse), noe som i sin tur hindrer at livmoren trekker seg sammen og du får smerter. Snakk med de ansatte på apoteket når du vil kjøpe smertestillende legemidler mot menssmerter, så kan de hjelpe deg!
Tips for å lindre menssmerter
Alle kropper er ulike. Det er derfor ikke sikkert at det som fungerer mot menssmerter for noen, fungerer for andre. Men det finnes noen tips som pleier å hjelpe:
- Varme! Varme får kroppen til å slappe av og reduserer ofte smertene. Ta et varmt bad, eller legg en varm hvetepute eller et varmeteppe der det gjør vondt. Eller knyt et sjal rundt hoftene.
- Bevegelse kan øke blodsirkulasjonen i muskler med krampe og gjøre dem mykere. Dans, gå eller gjennomfør en hard yogaøkt – gjør det du har lyst til (selv om du kanskje ikke har spesielt lyst når det gjør mest vondt). Er du blant dem som også pleier å føle deg litt deppa, bør du huske at fysisk aktivitet ikke bare lindrer smerte, men også kan hjelpe mot angst!
- Massasje! Kjempedeilig, synes mange, og perfekt når menssmertene er plagsomme. Be noen med varme hender om å massere deg, så pleier krampene å måtte gi seg (noe vi kan takke hormonene for – berøring gjør nemlig at et smertelindrende hormon skilles ut).
- Spis sunt, og få nok søvn! Ganske elementært, ja – men akkurat å spise sunn mat (med mye grønnsaker) og drikke mye vann hjelper kroppen. Riktig type næring og mye vann gjør at musklene ikke tørker ut. Uttørking kan nemlig gjøre krampene verre.
- Sjokolade! Ja. Vi sa kjedelige ting som «riktig næring», men det finnes et lite lyspunkt, for sjokolade kan hjelpe mot menssmerter. Det er kakaoen i sjokoladen som får hjernen til å skille ut endorfiner (kroppens eget velværehormon) og gi deg mer energi. Jo mørkere sjokolade, jo mer kakao og dermed utskilling av velværehormon i kroppen!
- Kunnskap. Ja, vi vet det kan høres rart ut. Men hvis du lærer hva menssmerter kommer av, eller hva som utløser dem nettopp hos deg, kan de bli lettere å håndtere. Skriv en liten smertelogg, eller hvorfor ikke bruke en menskalender? På den måten ser du kanskje et mønster som kan hjelpe deg med å håndtere menssmertene!
Menssmerter etter samleie
Iblant kan man få vondt i livmoren etter at man har hatt penetrerende sex. Ofte skyldes det en posisjon som gjør at man trenger dypere inn, og hvis det gjør vondt, kan smertene iblant vare en stund etterpå og minne om menssmerter. Sex skal ikke føles ubehagelig, så vær oppmerksom og ærlig med partneren din om hva du føler, og tilpass sexen slik at det føles godt.
Sædceller inneholder prostaglandiner, og derfor kan faktisk utløsning av sædceller i skjeden forårsake sammentrekninger som minner om menssmerter.
Menssmerter med spiral og p-piller
Menssmertene påvirkes ofte av hormonbaserte prevensjonsmidler. De fleste prevensjonsmidler skaper nemlig en liksom-menssyklus uten eggløsning, noe som kan gjøre at menssmerter forsvinner helt eller reduseres. Det er avhenger imidlertid i stor grad av hvordan kroppen din reagerer på de hormonene som finnes i det aktuelle prevensjonsmiddelet. Enkelte kan faktisk få mer menssmerter, avhengig av hvordan hormonene i prevensjonsmiddelet fungerer sammen med kroppens egne hormoner.
Generelt pleier man å si at menssmerter kan bli verre med kobberspiral. Det kan også gi kraftigere blødninger.
Blir menssmertene verre med årene?
På samme måte som mensen forandrer seg i løpet av livet, kan menssmertene bli annerledes jo eldre man blir. Iblant sies det at de blir mildere med årene, eller etter at man har født barn – men det gjelder dessverre ikke alle. Dessuten bruker mange kvinner prevensjon etter fødsel og får da ikke like mye menssmerter. Det er vanlig at kvinner får myomer, altså muskelknuter i/på livmoren. Det er ufarlig, men kan gjøre at enkelte kvinner opplever menssmertene som kraftigere etter at de har født barn.
Når kroppen begynner å nærme seg overgangsalderen, forandrer mensen seg også. Ofte blir den kraftigere og mer uregelmessig, og iblant blir den mer smertefull. De som opplever at smertene blir verre med årene, bør oppsøke hjelp for å finne ut om alt er som det skal, eller om de trenger hjelp.