En kvinne som har kløe i underlivet på grunn av bakteriell vaginose

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Er det noe som ikke stemmer i underlivet? Har utfloden fått en annen farge og lukt? Klør det mellom beina i tide og utide? Da kan du ha pådratt deg den leie infeksjonen bakteriell vaginose. Men ikke vær redd – den kan behandles. Her er alt du trenger å vite!

Hva er bakteriell vaginose?

Skjeden er en unik og spesiell del av kroppen. Det et sted der et helt økosystem av naturlige bakterier, sopp og andre organismer lever i harmoni … for det meste. Å opprettholde den gode balansen (som også kalles den vaginale bakteriefloraen) er en viktig del av intimhygienen vår, og vanligvis kreves det ikke så mye vedlikehold. Vi har nemlig snille bakterier som gjør pH-balansen i skjeden lite attraktiv for slemme bakterier og beskytter oss mot infeksjoner. Men iblant kan mengden snille bakterier minke, og da kan de slemme bakteriene vokse og forårsake bakteriell vaginose, altså en infeksjon i skjeden som skyldes en ubalanse i underlivets naturlige bakterieflora.

Bakteriell vaginose er ikke farlig, men kan klø og irritere. Hvis du har tilbakevendende plager, kan det imidlertid være lurt å oppsøke helsehjelp.

Hvorfor får man bakteriell vaginose?

Hvordan får man egentlig bakteriell vaginose, lurer du kanskje på? Det er flere ting som kan forårsake bakteriell vaginose. Dette er de vanligste:

Ubeskyttet sex

Ubeskyttet sex? Da tenker du kanskje at bakteriell vaginose smitter gjennom sex – men det stemmer ikke. Ubeskyttet sex kan imidlertid øke risikoen for bakteriell vaginose, siden sæd kan påvirke den naturlige pH-balansen i underlivet.

Vanlig såpe i underlivet

Å vaske seg med såpe i skjeden kan få motsatt effekt og forårsake ubalanse i underlivet med illeluktende bakterier som fører til bakteriell vaginose. Det hadde vært fint om underlivet duftet av roser, men faktum er at det skal ha sin egen naturlige duft, og det er helt normalt. Skjeden har til og med en superfunksjon som gjør at den kan rengjøre seg selv ved hjelp av utflod – kult, ikke sant? Vil du vaske de ytre kjønnsorganene, kan du bruke enten bare lunkent vann eller kombinere det med en intimvask som er ekstra skånsom mot underlivet og gir en ren følelse.

Mensprodukter som ikke byttes ofte nok

Å følge med på hvor ofte du bytter mensprodukt, kan virke tungvint, men er ikke så dumt. Mensblod har nemlig litt høyere pH-verdi og kan forårsake ubalanse i underlivet hvis du bytter mensprodukt for sjelden. Man anbefaler vanligvis å bytte mensprodukt cirka hver fjerde time. Sett på en alarm hvis du har lett for å glemme det!

Symptomer på bakteriell vaginose

Det går an å få bakteriell vaginose uten å ha symptomer. Med andre ord kan det hende du ikke merker det med en gang. Men her er noen vanlige ledetråder:

  • illeluktende utflod som kan lukte litt som fisk
  • vannaktig og hvit eller grå utflod
  • utflod som inneholder litt blod

At det klør, svir eller gjør vondt, er ikke nødvendigvis alltid et symptom på bakteriell vaginose. Det kan også tyde på andre plager som må behandles. Derfor er det smart å kontakte helsesykepleier eller lege for å få hjelp og riktig behandling.

Bakteriell vaginose eller sopp?

Bakteriell vaginose og sopp kan ha symptomer som ligner, for eksempel kløe i underlivet og illeluktende utflod. Derfor er det fort gjort å ta feil. Men det er viktig å finne ut hva du faktisk har, siden de ulike plagene krever ulik behandling.

Bakteriell vaginose skyldes som nevnt at ubalanse i den vaginale bakteriefloraen forårsaker en infeksjon. Og den infeksjonen må ofte behandles med reseptbelagte antibiotika. Sopp dukker derimot opp når det skjer en økning i mengden sopp som finnes naturlig i underlivet, og behandles ikke helt overraskende med reseptfrie legemidler mot nettopp sopp.

Test deg for bakteriell vaginose

Hvis du mistenker at du har bakteriell vaginose, kan det være lurt å oppsøke helsesøster eller lege for å bli undersøkt. På apoteket er det også hjemmetester å få kjøpt.

Behandling av bakteriell vaginose

Selv om bakteriell vaginose ikke er farlig, kan det være plagsomt å gå rundt med. Heldigvis er det ganske enkelt å behandle. Det vanligste er at en lege skriver ut antibiotika for å behandle infeksjonen. Det finnes også kjerringråd og naturlegemidler som sies å kunne fungere mot bakteriell vaginose – de har ingen dokumentert effekt, men noen synes de hjelper.

Må man ta medisin?

De fleste med bakteriell vaginose må behandles med antibiotika, for eksempel en skjedekrem, vagitorier (altså legemidler du fører inn i skjeden) eller tabletter som du svelger.

Gravid med bakteriell vaginose

Hvis du er gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose, er det viktig at du blir undersøkt av jordmor eller lege. Selv om det er veldig uvanlig, kan nemlig bakteriell vaginose gjøre at barnet blir født for tidlig. Barnet i magen kan imidlertid ikke bli smittet, verken under svangerskapet eller fødselen.

Kan man forebygge bakteriell vaginose?

For å slippe å få bakteriell vaginose bør du vaske underlivet med lunkent vann eller med en snill og mild intimvask som ikke forstyrrer den naturlige pH-balansen. Når du har mensen, er det også lurt å bytte mensprodukt cirka hver fjerde time – sett på en alarm som en påminnelse hvis du har lett for å glemme det. Hvis du synes det er plagsomt å ha illeluktende utflod, kan du prøve truseinnlegg som du kan bytte ofte, eller teste menstruser med pustende materialer som økologisk bomull.

Vanliga frågor

Utforsk mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.