En tenåringsjente som har akseptert at hormoner er en del av puberteten. Ved å forstå hva som skjer i kroppen, blir det enklere å komme gjennom tenårene!

Hormoner er en stor del av tenårene. Men hvilke hormoner er det snakk om, og hvordan påvirker de oss? Det får du svar på her!

Puberteten, altså når kroppen bestemmer seg for at det er på tide å gå fra å være barn til å bli voksen, settes i gang av hormoner. Når puberteten starter, hvordan den oppleves, og i hvilken rekkefølge hormonene velger å gjennomføre prosjekt pubertet, varierer fra person til person. For noen starter det allerede i 8- eller 9-årsalderen – for andre skjer det senere. Hos de fleste er puberteten i gang når de har fylt 14 år.

Et bilde av en tenåringsjente på cirka 14 år

Hormoner kan sammenlignes med kjemiske budbringere som skilles ut fra kjertler, for så å påvirke vev og organer i kroppen. Hormoner får skylden for mye: uren hud, søvnløshet, svette og mye eller lite mens. Men hvis de bare fører til masse plager, hva er vitsen med dem? Hormoner er helt sentrale for menssyklusen, men styrer også andre viktige funksjoner, for eksempel hjertefrekvens, søvnsykluser, stoffskifte, matlyst, vekst, utvikling og kroppstemperatur. Hormonene sørger altså for at kroppen fungerer som den skal!

Hormonene styrer ikke minst forvandlingen fra barnekropp til voksenkropp. De sørger for at vi får mensen, kviser, svette, bryster og kjønnshår, og de medfører modenhet, økt muskelmasse, lyst med mer.

En illustrasjon som forestiller hormoner

De viktigste hormonene i puberteten

Vi vet at hormoner kan være irriterende. Men hvis vi forstår hvordan og hvorfor hormonene gjør det de gjør, kan det føles litt enklere. Jo mer vi lærer, jo lettere kan det altså føles! Derfor skal vi nå gå gjennom noen av de viktigste hormonene i puberteten: østrogen, progesteron og testosteron.

Østrogen i puberteten

Østrogen blir fort et tema når man snakker om mensen, menssyklusen og tenårene. Og det er et av de absolutt viktigste hormonene i puberteten! Det er i puberteten kroppen begynner å produsere østrogen, og produksjonen fortsetter frem til overgangsalderen, da østrogenmengden går ned. Men det handler ikke bare om at produksjonen starter og slutter. Østrogennivåene endrer seg også i løpet av måneden. De er høyest midt i menstruasjonssyklusen og lavest når vi har mensen. Så det går opp og ned – år ut og år inn!

Østrogen spiller en viktig rolle i vår seksuelle og reproduktive utvikling. Mesteparten av østrogenet produseres i eggstokkene, men både binyrer og fettceller bidrar med små mengder. Selv om østrogen ofte kalles et kjønnshormon, styrer det mer enn menssyklusen og den seksuelle utviklingen vår. Det påvirker blant annet humør, urinveier, hjerte og blodkar, bryster, hud, vekt, hår, bekkenmuskulatur, hjerne og beinhelse.

Progesteron i puberteten

Progesteronet er litt mer forsiktig av seg enn østrogenet. Det produseres også i eggstokkene og frigjøres rett etter eggløsning, i andre halvdel av menssyklusen.

Progesteronets oppgave er å bygge opp slimhinnen i livmoren, slik at det – hvis det skulle komme et befruktet egg – blir en godt miljø for babyen. Etter en stund går disse hormonnivåene ned. Da gjør kroppen seg klar til å kvitte seg med livmorslimhinnen, og den støtes ut sammen med mensblodet som fanges opp av bindet eller menskoppen!

Testosteron i puberteten

Testosteron er et hormon som ofte forbindes med gutter og menn, men alle mennesker har faktisk testosteron i kroppen – det er bare mengden som er ulik. Testosteron produseres også i eggstokkene og i binyrene, akkurat som østrogen.

Det er balansen mellom testosteron og østrogen som hjelper eggstokkene med å fungere som de skal. Testosteron har også mye å si for sexlyst, beintetthet og økning av muskelmassen.

En tenåringsjente full av herlige hormoner som påvirker humøret hennes

Hormoner og humør

Siden hormonene er så viktige for måten kroppen fungerer på, kan de ha mye å si for hvordan vi føler oss. At vi blir irritable og nedfor i tenårene, skyldes altså like mye hormoner som det som skjer rundt oss. Når humørsvingningene påvirker hvordan vi føler oss, kan det være en trøst at det vil bli bedre balanse med tiden. Hvis du eller en tenåring du kjenner, har det vanskelig, må du huske at det alltid er sunt å snakke om det og fortelle om følelsene sine til noen som forstår. For eksempel et søsken, en forelder, en venn eller helsesykepleieren på skolen. Det går også an å kontakte fastlegen eller BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk). De kan gi råd om og hjelp til å håndtere overveldende følelser og tanker i puberteten, eller henvise videre til spesialister ved behov.

Ofte stilte spørsmål

Hva setter i gang puberteten?

Det er hormonene som har ansvaret for å sette i gang puberteten.

Hva er hormoner?

Hormoner er stoffer som skilles ut fra kjertler for så å påvirke vev, organer og måten hele kroppen fungerer på. Ulike hormoner utfører ulike oppdrag og påvirker utviklingen vår fra barn til voksen. De spiller en viktig rolle for blant annet stoffskifte, vekt, søvn, humør, pubertet og fertilitet.

Hvilke hormoner påvirker oss i puberteten?

De hormonene som påvirker oss mest i tenårene, er østrogen, progesteron og testosteron.

Medicinsk klausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.