Selvfølelse – hva er det, og hvordan får jeg bedre selvfølelse?
Å føle seg mindre verd er dessverre noe mange har opplevd. Men hva innebærer det å ha dårlig selvfølelse, og hvordan kan vi gjøre den bedre?
Hva er selvfølelse?
Selvfølelse handler om hvordan man generelt ser på seg selv som individ og sin egen verdi. Har du god selvfølelse, har du en indre følelse av å være god nok og bli akseptert for den du er, uansett prestasjoner. Det fører til at du synes du er god nok, selv når du mislykkes og tabber deg ut.
Selvtillit og selvfølelse kan høres ut som det samme, men det er det ikke. I motsetning til selvfølelse er selvtillit knyttet til det du gjør, det du presterer, og hvordan du oppfatter din egen evne til å håndtere ulike oppgaver eller situasjoner. Selvsagt henger de to tingene sammen, men selvfølelse går mer på deg som person, mens selvtillit er knyttet til din tro på deg selv og evnene dine. Selvtillit kan dessuten være situasjonsavhengig.
Symptomer på dårlig selvfølelse
I likhet med de fleste ting her i livet går selvfølelsen opp og ned. Noen ganger ser du positivt på deg selv, andre ganger føler du deg helt ubrukelig. Når du ikke blir kvitt den følelsen, kan det være et tegn på dårlig selvfølelse. Vi pleier å snakke om disse symptomene:
- Du har vanskelig for å tilgi deg selv for feilene du gjør.
Å feile er menneskelig, og har du god selvfølelse, klarer du vanligvis å riste av deg følelsen av å mislykkes, gå videre i livet og tenke at du er en erfaring rikere. Men hvis du blir gående og gruble på feilen du gjorde, kan det være et tegn på dårlig selvfølelse. - Du er misfornøyd med utseendet ditt.
Dårlig selvfølelse kan føre til forstyrret kroppsoppfatning. Hvis du ikke ser det fine i speilet – det som alle andre ser når de ser på deg – er det et tydelig tegn på at selvfølelsen ikke er på topp. - Det er vanskelig å ta imot kritikk.
Hvis du selv er din verste kritiker, kan motgang eller kommentarer fra andre gjøre ekstra vondt. For hvis du ikke har en sterk følelse av egenverdi, er det lett å blåse opp kommentarer som ikke er utelukkende positive, og se på dem som bevis på at du er helt ubrukelig. - Du er ofte bekymret for hva andre mener, og tror ikke det er mulig å endre på noe i livet.
- Du er ofte mer omtenksom overfor andre enn overfor deg selv.
Hvis du er en «people pleaser», kan det være et tegn på at du sliter litt med selvfølelsen, siden positiv bekreftelse (som du jo ofte får når du gjør andre glade) gjerne føles ekstra godt. Men det kan føre til at du begynner å ignorere egne behov, noe som igjen kan gjøre at selvforakten kommer snikende. - Du har vanskelig for å se dine positive sider.
Alle mennesker har både gode og mindre gode sider, men har du lav selvfølelse, sliter du ofte med å se gode sider hos deg selv. I stedet sammenlignet du deg ofte med andres mest positive sider og føler deg derfor dårligere og mindre verd enn dem. Du kan lett bli gående og tenke på hvor håpløs du er, og bli misunnelig på andre.
Selvfølelse er viktig for at vi skal ha det bra! Lenger ned på denne siden tipser vi om hvordan du kan jobbe for å få bedre selvfølelse. Er du nedfor og trenger hjelp med selvfølelsen din, kan du oppsøke profesjonell hjelp hos psykolog eller psykoterapeut. De har utdanning i og erfaring med å hjelpe mennesker med å få bedre selvfølelse og håndtere negative tankemønstre. Gjennom samtaleterapi og ulike teknikker kan disse ekspertene gi deg støtte på veien mot et mer positivt selvbilde. Det er også god hjelp å få hos helsesykepleier og på BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk).
Vanlige årsaker til dårlig selvfølelse
Det kan være mange grunner til at man får dårlig selvfølelse, for eksempel at man ble mobbet eller mye kritisert som liten. Men årsaken trenger ikke å ligge i barndommen. Også det som skjer akkurat nå, har mye å si. Selvfølelsen kan få en knekk hvis man mister jobben eller blir uvenner med noen og mister en relasjon.
Hvordan får jeg bedre selvfølelse?
Det eneste positive med å ha dårlig selvfølelse er at du kan jobbe med den, snu den negative spiralen og begynne å se på deg selv med nye øyne! Hemmeligheten ligger i å se på deg selv på samme måte som du ser på vennene dine. Det er nemlig lett å dømme seg selv hardt, mye hardere enn du ville dømt en venn. Å prøve å se på deg selv som din beste venn kan derfor være en god start. Når stemmen i hodet sier «jeg er ikke bra nok», kan du spørre deg selv om du ville ha sagt eller tenkt det samme om noen du er glad i. Du kan også øve på å gjøre dette:
- Ta vare på deg selv. Spis, sov, beveg deg, og gjør ting som får deg til å føle deg bra.
- Prøv nye ting med jevne mellomrom, og se at du får dem til!
- Vær sammen med personer som får deg til å føle deg bra og trygg.
- Dropp sosiale medier og ting som får deg til å føle deg mindre verd eller nedfor.
- Ikke sammenlign deg med andre!
Trenger du hjelp med selvfølelsen din, kan du oppsøke profesjonell hjelp hos psykolog eller psykoterapeut. Gjennom samtaleterapi og ulike teknikker kan de støtte deg på veien mot et bedre selvbilde og få deg til å føle deg bedre! Det går også an å kontakte helsesykepleier eller BUP.
Lav selvfølelse i puberteten
Selv de mest selvsikre blant oss føler seg helt udugelige innimellom. For selv om man egentlig har en stabil selvfølelse (noe man utvikler fra barnsben av ved å få kjærlighet, omtanke, respekt, frihet og tillit fra omgivelsene), kommer det perioder der man føler seg ubrukelig. Mange opplever dette i puberteten. Da skjer det nemlig så utrolig mye i hjernen, samtidig som hormonene raser rundt, slik at følelsene er overalt hele tiden. Og da er det ikke så lett å se på seg selv og føle at man er god nok som man er. Men med våre tips ovenfor om hvordan du kan trene deg opp til bedre selvfølelse, kan det bli enklere!
Ofte stilte spørsmål
Hvordan vi oppfatter vår egenverdi, altså hva vi selv synes vi er verd som mennesker.
Selvfølelse betyr veldig mye. Å ha lav selvfølelse gjør at man ofte føler seg utilstrekkelig og elendig i stedet for å se alle de positive sidene man har.
Det kan hende at man har blitt mobbet som liten eller fått mye kritikk i oppveksten. Men opplevelser i nær tid kan også ha mye å si. Mister man for eksempel jobben eller en viktig relasjon, kan det bidra til lav selvfølelse.
Det er viktig at du tar vare på deg selv, spiser, sover og beveger deg – og dropper ting som ikke får deg til å føle deg bra. Å prøve nye ting og oppdage at du får dem til, er også bra for selvfølelsen. Det samme gjelder å være sammen med mennesker som får deg til å føle deg trygg, og ikke sammenligne deg med andre. Les gjerne våre tips ovenfor om å få bedre selvfølelse!
Medicinsk klausul
Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.