Et bilde av en kvinne i 30-årsalderen som jobber for å få bedre selvtillit

Føler du at alt du gjør, blir feil? Slik kan det selvsagt oppleves iblant, men hvis du ikke blir kvitt følelsen, kan det være et tegn på dårlig selvtillit. Heldigvis finnes det tips som kan hjelpe deg med å få bedre selvtillit!

Selvtillit handler enkelt forklart om å ha tro på at du får til ting. Folk som har god selvtillit, synes vanligvis det er gøy å gjøre (og få til) noe vanskelig. De blir også litt sikrere på at det vil gå bra, neste gang de gir seg i kast med noe nytt eller komplisert. Og når det så går bra, får de enda mer selvtillit på at de får til ting!

Et viktig poeng når det gjelder selvtillit, er at den kan være både god og dårlig – avhengig av situasjonen. Man kan for eksempel føle seg sikker på å få en jobb eller bestå en prøve på skolen, men samtidig være helt skjelven ved tanken på å holde tale.

Tips for å få bedre selvtillit

God selvtillit kommer dessverre ikke av seg selv. Det er noe vi må jobbe med hele tiden. Siden alle er ulike, er det ulike ting som fungerer for oss. Her kommer seks tips du kan prøve for å få bedre selvtillit!

  1. Gjør ting og utfordre deg selv.
    Selvtillit henger sammen med prestasjoner. Våg derfor å prøve ting som er utenfor komfortsonen din! Får du dem til, blir selvtilliten din litt bedre. Jo vanskeligere ting du prøver, jo mer får du til.
  2. Gi deg selv en belønning når du får til noe vanskelig.
  3. Bli kjent med deg selv og få oversikt over hva du kan.
  4. Jobb med deg selv.
    Øv på å gjøre ting som føles viktige for deg.
  5. Ikke sammenlign deg med andre!
    Du er best på å være deg.
Et bilde av en fornøyd kvinne i 30-årsalderen som har lest tipsene fra Libresse om å få bedre selvtillit

Hva er forskjellen mellom selvfølelse og selvtillit?

I motsetning til selvfølelse, som vil si ha en indre følelse av å bli akseptert, handler selvtillit om tiltro til egen evne til å prestere og få til ting. Det betyr at det er fullt mulig å ha god selvtillit samtidig som du har dårlig selvfølelse, eller motsatt – skjønt det er selvsagt enklere å ha det ene hvis du også har det andre. Men det er faktisk veldig vanlig å kompensere for dårlig selvfølelse ved å bare fokusere på det du presterer og får til, i stedet for å tenke at du er god nok selv om du mislykkes iblant!

Dårlig selvtillit i puberteten

Det er vanlig å ha dårlig selvtillit i puberteten. I tillegg til at kroppen forandrer seg raskt, er følelser og hormoner i opprør, og det er vanskelig å finne ut av hva man kan, hva man er flink til, og hvordan man skal oppføre seg. Den dårlige selvtilliten kan dukke opp når man minst aner det – særlig hvis man føler seg generelt nedfor. Det er kanskje ikke akkurat da man bør ta på seg en vanskelig oppgave.

Dårlig selvtillit gjør ofte at man begynner å tvile på seg selv og slutter å gjøre ting man er usikker på om man vil få til. Dette kan skape en snikende følelse av å være mislykket, at man ikke engang torde å prøve. Da kan man gradvis få dårligere selvtillit og føle seg ubrukelig hele tiden. Hvis det er slik du føler deg, må du jobbe med det. Det kan være lurt å oppsøke profesjonell hjelp hos psykolog, psykoterapeut, helsesykepleier eller BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk). Du kan også prøve våre tips ovenfor for å få bedre selvtillit.

Et bilde av en 14-årig jente som ser usikker ut på grunn av dårlig selvtillit i puberteten

Få bedre selvtillit for utseendet sitt

Utseendet kan påvirke selvtilliten. I samfunnet og sosiale medier møter vi ulike kroppsidealer og manipulerte bilder, noe som gjør det vanskelig for mange å stå imot og trives med sitt eget utseende. Hvis du har komplekser for utseendet ditt, kan det være lurt å gjøre følgende:

  • Gå gjennom kontoene du følger i sosiale medier. Får de deg til å føle deg bra?
  • Tenk over hva det er som gjør at du liker bestemte personer. Er det egenskaper eller utseendet?
  • Tenk over hvordan du selv kan påvirke idealer. Kanskje er det andre ting enn utseendet du kan kommentere?
  • Skriv ned hva som er bra med kroppen din. Den jobber døgnet rundt for at du skal ha det bra, så vær glad i den – og ikke for streng med den!

Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen mellom selvfølelse og selvtillit?

Selvfølelse handler om å ha en indre følelse av å bli akseptert for den du er, mens selvtillit er tiltro til egen evne til å prestere og få til ting.

Hvordan styrker jeg selvtilliten min?

Ved å øve på å gjøre ting som er litt utenfor komfortsonen din, og se at det går bra. Les gjerne flere av tipsene våre om selvtillit lenger opp i denne artikkelen!

Hva er selvtillit?

Det er vår tro på at vi kan få til ting vi gjør. Altså har det nær sammenheng med hva vi presterer.

Medicinsk klausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.