La oss snakke om sex og intimitet
Du har kanskje hatt sexundervisning på skolen, men «hvem har gjort det»? Snakk med venner og leksjonen om viktigheten av prevensjon (takk, foreldre). Men uansett om du har gjort det eller ei, så vet du at sex handler om mer enn blomster og bier. Her tar vi en titt på hvordan du blir kjent med kroppen din, jomfrudom og seksualitet.
Hvorfor er jeg kåt?
Vi har skrevet om hvorfor du under puberteten gjerne tenker mer på sex enn før her. Det føles gjerne veldig godt – fra kiling i magen når du ser noen du liker, til det mye dypere begjæret og lengselsen du får når du tenker på å være nær en annen person.
Er vaginaen min normal?
Dåse, kuse, dusken, høne, mus – det finnes uendelig mange kallenavn på vagina, og akkurat like mange måter de kan se ut på. Halve befolkningen har en, og det er den mest intime delen av kroppen. Derfor er det overraskende at kun 56 % av kvinner klarte å finne vaginaen (se nedenfor) på et diagram i en spørreundersøkelse.
Det er mange grunner til at vaginaen er viktig (sex, lyst og føde barn er opplagte grunner). Ikke la din være en fremmed. Bli kjent med hvordan den ser ut, lukter og føles. Vi snakker om å bli kjent med den mest intime delen av deg i et speil her.
Når du blir kjent med vaginaen din, er det lettere å merke hvis noe endrer seg. En annerledes lukt på visse stadier av syklusen er vanligvis normalt, men hvis lukten blir sterkere, eller et utslett oppstår, er det lurt å gå til legen for å sjekke at alt er i orden. Det høres kanskje flaut ut, men husk at leger ser kropper hver dag, så de har ikke noe imot å ta en titt på dine pupper og alt det andre.
Er det normalt for tenåringsjenter å masturbere?
Ja! Selv om det så visst ikke snakkes om like mye som hos gutter. Dette har mye å gjøre med tabu, den gammeldagse ideen om at jenter ikke får de samme sterke seksuelle følelsene som gutter gjør.
Å masturbere (eller kose kusa/fingre/onanere) er en god måte å bli kjent med kroppen på. Og når du har funnet ut hva du liker, kan du gi deg selv akkurat det du vil når det gjelder seksuell tilfredsstillelse. Og det er en ganske så super oppdagelse.
Å oppdage hva du liker på egenhånd vil forbedre opplevelsene dine med en annen person, så gå på oppdagelse! Ting som å stryke på brystvortene eller kile baksiden av knærne (til og med øreflippene kan være sexy), kan gi deg en overraskende deilig følelse.
Kan alle få orgasme?
Ja. Men hvis du ikke har fått det enda, trenger du ikke å tro at noe er galt. Det viktigste er at du prøver å ha det godt, uansett hva du gjør. Å lære hvordan du kommer kan ta tid, øvelse og tålmodighet.
Tenk på å bli kjent med kroppen (og tingene du liker) som å lære å spille et instrument. Det er umulig å lære et helt musikkstykke med én gang.
Og hvis du er sammen med noen, føl aldri press på å få orgasme bare for å tilfredsstille dem. Føl heller ikke at du er den som må gi noen orgasme – det er meningen at begge to skal nyte sexen. Så hvis du ikke føler det, ikke fake det.
Hva er riktig alder for å miste jomfrudommen?
Enkelt og greit når du er klar. Det ville vært kjekt hvis vi alle var født med en manual som fortalte oss når vi skulle gjøre alle livets viktige ting.
Men akkurat som alt som ikke har et tydelig «rett tidspunkt» – når du gjør det (og hvem du gjør det med) kommer mest an på hva du føler. Venner kan ha en stor innflytelse. Hvis de gjør det og ikke du, kan det være lett å føle seg utenfor. Men gjør aldri noe du ikke er rede for.
Spør deg selv: Har jeg lyst til å gjøre det, eller vil jeg bare få det overstått? Er jeg komfortabel sammen med denne personen? Respekterer han/hun meg? Og er jeg klar for å dele noe så intimt med noen? Hvis du strever med å svare på disse spørsmålene, er du antakelig ikke helt rede for å ha sex.
Det finnes mange andre ting, inkludert munnsex, som kan føles utrolig godt sammen med en partner, så ikke tenk på selve samleiet som høydepunktet. Og husk at seksuelt overførbare sykdommer (sos) kan smitte, så bruk beskyttelse.
Noen ganger liker jeg jenter
Det kan være litt av en oppgave å finne ut hvem man liker.
Kanskje du vet helt sikkert, men antakelig ikke. Den gode nyheten er at ingen ber deg om å erklære preferanser og holde deg til det resten av livet. Spesielt ikke når så mange ting i kropp og sinn endrer seg, raskt.
Å snakke med andre, dele følelser og høre deres erfaringer, vil hjelpe deg med å finne ut hvem du er, hva du vil og hva du liker. Jo mer du gjør dette, desto mer vil du øve på å være ærlig overfor deg selv, fremfor å alltid prøve å please andre. Vi har noen gode tips og råd for hvordan du snakker om følelser her.