Fødselen – hva kan du (egentlig) forvente?
Når du snart skal føde
Det å bli foreldre er en utrolig spesiell opplevelse, full av spenning og lykke. Samtidig kan det også være en periode med stress og frykt, spesielt hvis du er den som bærer babyen. Ikke minst i disse tider.
Kroppen din forandrer seg. Følelsene dine svinger – noe som er forståelig når du venter på fødselen mens verden er i en global pandemi. Alt dette (og mer!) samtidig som du kjenner på at livet ditt er i ferd med å forandre seg for alltid. Det er forståelig å tenke at det er litt skummelt.
Selv med sosialt distanserende tiltak og utfordringene som følger med, kan du fortsatt få en utelukkende positiv fødselsopplevelse. Du har tross alt kontroll over valgene du tar.
Du er heldigvis ikke den eneste. Alle som går gjennom en graviditet med fødsel vil oppleve mange av de samme endringene og følelsene.
Kroppen din endres under graviditeten
De åpenbare endringene i kroppen din under graviditeten er vanskelig å gå glipp av. Men det skjer mye bak kulissene også. Fra det øyeblikket du blir gravid, begynner livmoren, skjeden og vulvaen (de ytre kjønnsorganene) å forberede seg til å føde et barn.
Mange kvinner finner at kjønnsleppene deres endrer farge og størrelse under graviditeten. Andre opplever endringer i størrelsen på skjeden. Dette er bare kroppens måte å gjøre seg klar til fødselen: det er helt naturlig og normalt.
Hvis du skal føde vaginalt kan det også skje andre endringer i kroppen din. Kvinnekroppen er spesiallaget til å føde og skjeden er utrustet til å kunne strekkes, men noen rifter under fødselen er fremdeles veldig vanlig. Som en mor fortalte #wombstories-prosjektet, «det er som en fredelig hage, full av nydelige blomster som plutselig forandrer seg for alltid». Hvis du får en rift – eller en episiotomi (når det gjøres et snitt for å begrense skaden fra en naturlig rift) – kan det hende du må sy et par sting som kan endre utseende på vulvaen og opplevelsen av seksuallivet.
Smerte eller tørrhet er vanlig, men heldigvis kan dette bedres over tid ved bruk av glidemidler. Mange kvinner opplever også en svekkelse av bekkenbunnen som kan påvirke kontinensen. Faktisk så kan en vaginal fødsel doble og tredoble sjansen for å oppleve stressinkontinens i ettertid [1].
Vær snill mot kroppen din etter en fødsel
Samfunnet legger mye press på at kvinner skal «sprette tilbake» som før etter fødselen. Som en kvinne kunne fortelle: «Jeg ble omringet av slankeråd og treningstips, det føltes som om jeg hadde alle disse forventningene til kroppen min.»
Tvert imot, det å ha en forventning om å «sprette tilbake» etter en fødsel kan nybakte foreldre fortelle er en latterlig forventning. Kroppen din har gjort en utrolig jobb med å bære frem og føde barnet ditt, og nå trenger den tid til å leges.
Etter graviditeten fikk jeg en utstående mage – noen spurte meg faktisk om jeg var gravid, noe som åpenbart var opprørende.
Over tid vil kroppen din gjenoppbygges og endres på nytt. Den blir kanskje ikke som før, men det blir en ny normaltilstand for deg. Dette kan bety at vulvaen din ser ukjent ut eller at skjeden føles annerledes. Eller du kan oppleve noe helt annet. Alle disse endringene er en del av fødselen, som til syvende og sist også forandrer hvem du er som person og hvordan du ser verden, på et dypere nivå.
Til tross for at du kjenner på presset om å ha et spesielt utseende etter fødselen, så husk på at du har født et barn. Dette er din tur til å ta vare på deg selv og gi næring til kroppen din. Nå skal du bruke tid til å omfavne forandringene som er et resultat av det lille livet du har skapt.
Som en mor fortalte oss: «Det å bli mor er vakkert. Vi trenger ikke se strekkmerkene som noe vi er «rammet av», men heller noe vi har «gjort oss fortjent til.»
Vi kunne ikke ha sagt det bedre selv!
Del gjerne dine fødselshistorie og erfaring med hashtaggen #wombstories for å hjelpe oss å bryte stigmatisering rundt vaginalfødsel.