Et bilde av en ung jente som er i puberteten og har fått sin første mens.

Forklare og snakke om mens og pubertet med barn. Hvordan gjør man det?

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Livet som forelder byr på mange utfordringer. Å forklare og snakke om mens og pubertet med barn og unge er et eksempel på det. Men det trenger ikke å være så vanskelig – det handler jo om noe av det mest naturlige som finnes! 

Mange foreldre og voksne kvier seg for å snakke om den første mensen og puberteten. Selv om mensen er en del av livet vårt i cirka 40 år, er det likevel en stor greie både i samfunnet og på det personlige plan. Å legge til rette for en god første samtale er derfor noe du som forelder eller voksen kan gjøre for å hjelpe! Å spre kunnskap og bevissthet er en del av vårt «Bli venn med kroppen din»-initiativ, som er utarbeidet for å gi unge jenter kunnskap om kroppen i puberteten. Ved å normalisere og avdramatisere temaet kan vi gi barn og unge selvtillit, respekt for egen kropp og en trygg forståelse av puberteten.

Vi må altså begynne et sted, gjerne i god tid. I denne artikkelen gir vår jordmor Amelie sine beste tips til å snakke med barn om den første mensen, pubertet, hormoner, følelser og kroppslige endringer!

Visste du dette?

12%
Fikk sin første mens allerede da de var 8–10 år
4 av 5
Følte seg ikke forberedt da den første mensen kom
59%
Av de som har mensen, skulle ønske at de hadde lært mer om mensen og kroppen tidligere i livet

Tips: Slik får du i gang en samtale om mens og pubertet med barn

  1. Hvis dere kjører bil – ta det da! Bilen kan være et utmerket sted for litt vanskelige samtaler. Det er det tre enkle grunner til: Man kan/må ikke ha øyekontakt, man er i bevegelse og befinner seg i et privat rom, og barnet vet at bilturen – og dermed også praten – vil ta slutt. Noe som kan være en lettelse hvis man synes det er flaut!
  2. Del dine egne erfaringer. Det kan være noe du har opplevd eller lurt på om mensen eller puberteten da du var på samme alder. Det er den voksne i relasjonen som bestemmer samtaleklimaet og hva som er pinlig. Hvis du er åpen og deler erfaringer, er sjansen derfor stor for at barnet vil gjøre det samme og føle seg tryggere i egen kropp. Å høre hva andre har opplevd, og få sette ord på egne opplevelser, er til hjelp når man skal bli kjent med og trygg i egen kropp. Har du mensen selv, er det et godt utgangspunkt! Har du ingen egne erfaringer, noe som ofte gjelder fedre, kan anekdoter være en god måte å avdramatisere temaet og innlede en samtale på. Å begynne praten med «Jeg leste om en jente som …» eller lignende kan gjøre det enklere! En bok med fakta kan også være til hjelp. Vår bok om mens, pubertet og følelsesstormer kan du laste ned helt gratis lenger ned på denne siden!
  3. Ikke krev at barnet skal svare på masse spørsmål. Du har kanskje tenkt på denne samtalen i flere uker, men barnet er sannsynligvis helt uforberedt på den. Så fortell om og normaliser temaet, la hen venne seg til det ved at dere så vidt berører det, og snakk deretter om andre ting i stedet for å forvente 100 spørsmål om temaet. Bare det at dere har den første mensen og puberteten på listen over temaer dere snakker om iblant, gjør det lettere for barnet å fortelle eller spørre ved behov.
  4. Tenk digitalt – å skrive litt i en chat er ofte lettere. Det gir dere nemlig tid til å tenke dere om og reagere på spørsmålene. Å slippe øyekontakt når man snakker om ting som føles litt vanskelige, kan faktisk være positivt!
  5. Husk at det ikke bare er å ta praten, og så er alt i orden. Begynn derfor tidlig, helst flere år før barnet er gammelt nok til å få sin første mens. La det ta tid, ta opp teamet iblant, og bygg opp tilliten gjennom alle samtalene deres. Siden dette et følsomt tema, må du være innstilt på at det kan ta tid å få respons. Barnet vil ha behov for å ta ting i sitt eget tempo. Det viktigste er at du prøver å skape forutsetninger for en samtale der du ikke stiller krav til barnet, og viser at du er en person man kan snakke med!
  6. Bruk en menskalender eller last ned en mensapp, og følg med på menssyklusen sammen med barnet. Det hjelper dere med å forstå hverandre i syklusens ulike faser. Fortell at man kan føle seg dårlig i perioder, og at det kan ha sammenheng med menssyklusen. Forklar de ulike fasene og hvordan de kan påvirke formen. Her kan du lese mer om menssyklusen og om hvilke hormoner som påvirker hvordan man føler seg.

Er du fortsatt usikker på hva du bør gjøre før den første praten om mensen og puberteten? Da kan det være lurt å snakke med andre foreldre, eller kanskje med de som jobber på skolen. Vil du vite mer om alt som skjer i puberteten, har vi massevis av informasjon om den første mensen og puberteten og alt som henger sammen med det. Vi har også laget en bok om mens, følelsesstormer og pubertet som du kan laste ned gratis!

Når bør man snakke om mensen med barn?

Før du tror! Puberteten begynner lenge før den første mensen, og selv om den hos de fleste begynner når man er mellom 11 og 14 år, kan det skje allerede i 9-årsalderen. Snakk derfor om kroppens utvikling på samme naturlige måte som alt annet i oppveksten! Jo mindre flaue vi voksne er over kroppen vår, jo mer normaliserte og mindre tabubelagte vil disse temaene bli. Småbarn har dessuten en egen evne til å blåse i samfunnets normer, og derfor er det smart å svare ærlig på det høylytte spørsmålet om hva det er du legger i handlevognen, når du skal kjøpe bind, truseinnlegg eller intimvask. Hvis dere gjør det til en vane å snakke åpent om stort og smått, vil barnet lære det mest grunnleggende, og det reduserer risikoen for at den første mensen kommer som et sjokk.

Datteren min har fått mensen – hvordan kan jeg støtte henne?

Når den første mensen kommer, er det mye du kan gjøre for å støtte datteren din. Tilstedeværelse er selvsagt alfa og omega, men praktiske ting er også viktige. Å få vite hvordan mensprodukter fungerer, er for eksempel fint. Det finnes jo en masse ulike mensprodukter, og for en nybegynner er det vanskelig å vite hva som er hva, og hvordan de fungerer.

Mange som nettopp har fått mensen, bekymrer seg for lekkasje. Å blø gjennom og få flekker på favorittbuksa er ingen drømmesituasjon, og siden mensen ofte er uregelmessig i starten, kan det fort skje. Når man ikke vet når mensen kommer, og hvor mye mens som kommer, kan en menstruse være et godt alternativ. Dessuten både ser den ut og føles helt som en vanlig truse! Det finnes også bind for ulike mensmengder og truseinnlegg for dager med utflod og lettere mellomblødninger.

Å ha et lite lager av bind og truseinnlegg på badet er en god idé. Kanskje har barnet med seg venner hjem? At det ligger noen mensprodukter lett tilgjengelig for alle, kan gjøre at det føles litt tryggere å komme på besøk selv om man nettopp har fått mensen. Det handler jo tross alt om å fortsette å normalisere noe av det mest vanlige som finnes!

Utforsk mer

Som en del av Libresses «Bli venn med kroppen din»-initiativ rettet mot barn og unge har vi samlet de vanligste spørsmålene i en bok. Der kan man lese om menssyklusen og puberteten, få tips til ulike mensprodukter og lære litt om tanker og følelser. Vi tror det kan være en god måte å bli bedre kjent med kroppen på.

Følg oss på TikTok for å få tips og råd fra jordmoren vår, lære mer om mensen og menssyklusen, og se andre fortelle hva de gjorde for å bli venn med kroppen sin i tenårene.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.