Til alle som vil lære mer om hva som skjer i kroppen, og hvorfor det skjer, har vi samlet de aller vanligste spørsmålene i en bok. Der kan du lese om menssyklusen og puberteten, få tips til ulike typer beskyttelse og selvsagt lære litt om tanker og følelser. Les den gjerne! Vi tror det kan være en god måte å bli bedre kjent med kroppen på.
Bli venn med kroppen din – med vår hjelp!
Puberteten kan føles forvirrende. Plutselig begynner kroppen å vokse og forandre seg. Og ikke bare kroppen. Hele livet blir annerledes! Mange blir usikre på seg selv, men det hjelper ofte å bli kjent med kroppen sin og finne ut hva som skjer med den. Vi tror det kan gjøre tenårene litt enklere. For det hadde vært noe! Eller hva?
Gjennom Bli venn med kroppen din vil vi hjelpe deg til å bli bedre kjent med kroppen og svare på spørsmålene dine. Vi vil drive opplæring og bryte tabuer. På trening, i klasserommet, på nett (gjennom Libresse sin bok om mens og pubertet), blant venner og i hodet ditt. Med andre ord: der du lever livet ditt!
Bruk trening som hjelp gjennom menssyklusen!
Vi har snakket med et par influensere og bedt dem fortelle hvordan de ble venn med kroppen sin i tenårene. Sjekk vår TikTok for å få vite mer!
Vanlige tenåringsspørsmål
Det er helt normalt å ha tusen spørsmål når man er i puberteten. Derfor har vi tatt med noen av de vanligste her.
Vanligvis får man mensen når man er mellom 10 og 16 år gammel. Det betyr at noen får mensen når man er 9 år, mens andre får den etter at de har fylt 16 år. Men, først går man gjennom puberteten, og man kan ha utflod i omtrent fire år før mensen kommer. Du kan lese mer om hva utflod er i artikkelen "Få mer informasjon om utflod".
Det er vanlig at mensen er uregelmessig de første årene etter at den har startet. Du må ha eggløsning for at mensen skal komme. Hvis kroppen ikke har eggløsning, blir det ingen menstruasjon. Les mer om eggløsning i artikkelen "Hvordan vet du når du har eggløsning?". I puberteten, når kjønnshormonene våre nettopp har våknet, er det vanlig at eggløsningen er uregelmessig, og dermed vil også mensen være uregelmessig.
Å bevege seg eller holde magen varm (f.eks. med en varm hvetepute) kan lindre menssmerter. Husk å spise godt, for smerter tar mye energi fra deg.
Menstruasjonssmerter kan også lindres med for eksempel reseptfrie smertestillende tabletter. Det er viktig å ta tabletten så raskt som mulig for best mulig smertelindring, og å bruke tablettene som anbefalt i doseringsanvisningen. Spør alltid foreldrene dine om lov til å ta smertestillende, og be om hjelp hvis du er usikker. Hvis du om kvelden kjenner at det er sannsynlig at mensen kommer neste dag, kan du ta en tablett om kvelden.
Det er litt vanskelig å vite nøyaktig når mensen kommer første gang. Men du lærer kroppen din å kjenne. Hodepine, ømme bryster, kviser, kvalme, irritasjon og smerter i underlivet kan være tegn på at mensen er på vei.
En menstruasjonssyklus varer vanligvis i 28-35 dager. Du kan lese mer om hva en menstruasjonssyklus er her.
Det er lurt å skrive ned når du har mensen. En menstruasjonsapp er et godt hjelpemiddel for å holde oversikt, du kan også beregne når mensen kan komme uten å laste ned noe, for eksempel Libresse sin menstruasjonskalender.
Du er ikke alene om dette, det er som regel lettere å dømme seg selv enn å dømme andre. Et tips som vanligvis fungerer for å bli kvitt denne unødvendige tvilen, er å øve på å se på deg selv som din egen beste venn! En du liker, som du ønsker å være snill mot, og som fortjener din respekt og oppmuntring. Når dumme tanker dukker opp, spør alltid deg selv om du ville sagt eller tenkt det samme om din beste venn? Det er her selvfølelse og selvtillit kommer inn, som handler om hvordan du har det med deg selv og hva du tror du kan gjøre. Selvtillit handler om din egen tro på hva du kan gjøre og lykkes med, at du tør å prøve å lykkes. Selvfølelse handler i stedet om hvordan du ser på deg selv og hva du er verdt. En svak selvfølelse kan være både å under- og overvurdere seg selv. For å styrke selvfølelsen kan du gjøre ting som får deg til å føle deg bra, og prøve å finne situasjoner der du blir møtt med respekt og omtanke. Slik at du tør å prøve nye ting, selv om det føles skummelt.
Nei, det er en myte at man ikke vokser mer etter mensen. En jente i gjennomsnittsalderen for pubertet og menstruasjonsstart vokser opp til ca. 10 cm etter at mensen har startet.
Foreldrene dine og de voksne rundt deg vet at du utvikler deg og vokser. De kjenner deg, og fremfor alt har de selv vært på din alder. De har også visst hva menstruasjon er i mange år, så det som kan virke rart for deg, er sannsynligvis helt normalt for dem. Selv blir du litt mer kjent med deg selv for hver dag som går, i takt med at du utvikler deg både fysisk i kroppen, men også mentalt i hjernen. Det er en reise mot voksenlivet som alle de voksne rundt deg også har gått gjennom. Det føles som regel godt å fortelle om mensen til en voksen du stoler på, slik at du ikke føler deg alene og kan få tips, råd og støtte om mensen og prevensjon hvis du trenger det.
Livet inneholder mye følelser - både de gode og de mindre gode - de er til for å kjenne på, og reflektere over. Dette gjelder alle, selv om det ikke alltid synes utenpå. Ungdomstiden er en tøff periode i livet fordi det skjer mye med kroppen og hjernen på bare noen få år. Det er ikke alltid lett, og noen ganger umulig å forstå hvorfor man er sint og trist på samme tid. Hormonene i kroppen kan få humøret til å svinge og endre seg raskt, men de spiller en viktig rolle både i puberteten og i menstruasjonssyklusen. Hvis du kun har vonde eller negative følelser, anbefaler vi at du ber om hjelp, og det kan du gjøre ved å snakke med foreldrene dine, rådgiveren/helsesøster/elevhelsetjenesten på skolen din (de er eksperter på hva barn og unge opplever og har taushetsplikt), ungdomshuset eller en annen voksen du føler at du kan stole på.