Forstå menstruasjonssyklusen – og få det bedre
De fleste opplever at de ulike fasene i menstruasjonssyklusen påvirker hvordan de har det, og for mange er forandringene mer negative enn positive. 80 % påvirkes for eksempel i menstruasjonsfasen, og de fleste opplever smerter og kramper. Men ved å følge med på hele syklusen kan du lettere forberede deg på det som kommer – og også proaktivt planlegge hva du kan gjøre for å ha det så bra som mulig i de ulike fasene.
Menstruasjonssyklusen kort oppsummert
- Menstruasjonsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinnen støtes ut som en blødning hvis egget ikke er blitt befruktet
- Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gjør seg klar for eggløsning
- Eggløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Egget løsner fra eggstokken og vandrer ned i egglederen der det kan bli befruktet
- Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoren tar imot et eventuelt befruktet egg
I dag ønsker annenhver kvinne mer kunnskap om de ulike fasene i syklusen. Selv om vi aldri har snakket så åpent om mensen som vi gjør i dag, så kretser ofte diskusjonene rundt selve blødningsfasen. Når vi innser at syklusen er lengre enn som så, og forstår hvordan kroppen påvirkes i de forskjellige periodene i syklusen, får vi helt andre forutsetninger for å håndtere de vanskelige fasene og gjør dem så gode som mulig. Visste du for eksempel at de økte nivåene av østrogen i follikkelfasen – dagene før eggløsningen – gjør at du føler deg ekstra sterk og mer selvsikker? På disse dagene kan det for eksempel passe bra med en mer intens treningsøkt eller å ta tak i det hjemmeprosjektet du har tenkt på så lenge. Du kan rett og slett utnytte den ekstra energien du har nå!
Her er de fire fasene i menstruasjonssyklusen – og hvordan du best kan håndtere dem:
Menstruasjonsfasen (dag 1–7):
I menstruasjonsfasen opplever 80 prosent en eller annen form for innvirkning på velværet. Ikke så rart kanskje, med tanke på aktiviteten som foregår i kroppen når den skal støte ut det ubefruktede egget, livmorslimhinnen og en viss mengde blod. Østrogen- og progesteronnivåene synker, og nå er det ekstra viktig å lytte til kroppens signaler – prøv å hvile, ta vare på deg selv og minimer alt du føler du bare må gjøre. Vi vil også slå et slag for at all form for bevegelse og mosjon er ekstra bra akkurat nå, da det fører til økt flyt av endorfiner som kan gjøre alt fra søvnvansker til menssmerter lettere.
Follikkelfasen (dag 7–14):
I follikkelfasen øker østrogennivåene, og du føler deg sannsynligvis sterkere og mer selvsikker. Det er en tid som du med fordel kan dra ekstra nytte av, ettersom du på forhånd vet at du sannsynligvis kommer til å føle deg ganske bra. Benytt for eksempel anledningen til å få unna alle pliktoppgavene som du ikke har orket å ta tak i tidligere. Liker du å trene kan du benytte anledningen til å ta i litt ekstra, kroppen tåler mye nå!
Eggløsningsfasen (dag 14–15):
Under eggløsningen opplever mange en liten dupp i østrogennivået, noe som gjør at enkelte kan føle seg litt svakere. For de aller fleste er østrogennivået imidlertid fortsatt høyt og bidrar til mer styrke og energi – så pass gjerne på å bevege deg, vær sammen med venner og bruk ekstra tid på fritidsinteressene dine.
Lutealfasen (dag 15–28):
Lutealfasen føles tøff for mange, noe som skyldes at nivåene av progesteron og østrogen faller kraftig. Det er ofte nå at PMS-symptomene slår inn. Premenstruelt syndrom (PMS) er vanlig, og omtrent hver tredje kvinne opplever moderate fysiske og / eller mentale problemer. En av fire opplever for eksempel humørsvingninger og mange føler seg nedstemt. Det er et godt råd å føre dagbok gjennom syklusen for å minne deg selv på at det bare er hormonene som herjer, og ingenting annet. Følg kroppens signaler og gjør det som føles riktig den dagen – men pass på at du ikke slurver med mat og søvn i denne perioden.
Undersøkelsen er gjennomført av menings- og markedsundersøkelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 ble totalt 795 intervjuer gjennomført via internett med norske kvinner i alderen 18-60 år.