Slik spiser du sunt i hele menstruasjonssyklusen
Trening og bevegelse er fantastiske hjelpemidler for å føle seg bedre i hele menstruasjonssyklusen, og på samme måte kan sunne matvaner gjøre underverker for velværet. Du har sannsynligvis opplevd endringer i appetitt og matpreferanser i de ulike fasene av menstruasjonssyklusen, og for eksempel følt at du vil bli gal hvis du ikke får i deg en stor sjokoladekake NÅ. Men for at vi skal føle oss så bra som mulig, må vi holde styr på hormonbalansen vår – og den påvirkes mer enn vi tror av hvilken type mat vi får i oss.
Menstruasjonssyklusen kort oppsummert
- Menstruasjonsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinnen støtes ut som en blødning hvis egget ikke er blitt befruktet
- Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gjør seg klar for eggløsning
- Eggløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Egget løsner fra eggstokken og vandrer ned i egglederen der det kan bli befruktet
- Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoren tar imot et eventuelt befruktet egg
Ved å følge kroppens behov i ulike faser, kan du få i deg all den næringen du trenger samtidig som du reduserer suget etter usunne ting. Næringsrik mat bidrar til å styrke kroppen og hjelper deg med å takle påkjenningene i menstruasjonssyklusen slik at du står bedre rustet mot PMS, tretthet og nedstemthet (og den dårlige internettforbindelsen, treningskortet du har mistet – og ja, faktisk det meste!).
Slik spiser du riktig gjennom hele syklusen:
Menstruasjonsfasen (dag 1–7):
34 % opplever at appetitten eller matpreferansene endres i menstruasjonsfasen, og det er i denne fasen vi spiser mest usunt. Prøv likevel å sørge for at mesteparten av maten du får i deg, har riktig type næring. Siden vi mister blod i denne fasen, kan det være lurt å tilføre kroppen ekstra jern, og da gjerne fra nøtter, spinat og fullkornsprodukter. Belgfrukter og C-vitamin fra frukt og grønnsaker er et godt supplement ettersom de hjelper kroppen å ta opp jernet.
Follikkelfasen (dag 7–14):
I follikkelfasen har vi det som regel litt bedre. Energien er på topp og vi føler oss sterke, takket være økte østrogennivåer. For å holde energinivået oppe er det viktig at vi får i oss de riktige næringsstoffene og vitaminene. Spis gjerne litt ekstra B12-vitamin som finnes i kjøtt, fisk og meieriprodukter – det er nemlig bra for å få magen til å fungere. Fyll også på med mellommåltider og sunne snacks i løpet av dagen.
Eggløsningsfasen (dag 14–15):
Energinivået fortsetter å være høyt også ved eggløsningen, og fordi du bruker mer energi, er det ofte nødvendig med litt mer mat for å klare seg gjennom dagen. Det kan være lurt å få i seg mat fra hele kostsirkelen, spesielt frukt, grønt og langsomme karbohydrater fra grovt brød, belgfrukter og fullkornspasta.
Lutealfasen (dag 15–28):
Dette er fasen som setter matvanene dine på prøve. I lutealfasen har de fleste en eller annen form for PMS (premenstruelt syndrom) – som tretthet og nedstemthet – noe som gjør at suget etter karbohydrater og sukker kan øke betydelig. Et tips er å prøve sunnere alternativer som fullkornsbrød i stedet for hvitt brød, brun ris i stedet for hvit ris, samt frukt og mørk sjokolade i stedet for bakverk og søtsaker. I tillegg til at det er godt, gir det deg mer energi, noe som kan motvirke de verste sukkerfallene.
Undersøkelsen er gjennomført av menings- og markedsundersøkelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 ble totalt 795 intervjuer gjennomført via internett med norske kvinner i alderen 18-60 år.